maandag 28 september 2015

Van Gogh & Co


Afgelopen zondag de expositie Van Gogh & co in het Kröller Müller museum bezocht samen met mijn oudste dochter.
Het Kröller Müller heeft naast zijn indrukwekkende vaste collectie wereldwijd de op één na grootste collectie Van Gogh.Van Gogh & co gaat dwars door de van Gogh collectie zoals zijn portretten, zelfportretten, landschappen, stads en dorpsgezichten en stillevens. Van Gogh heeft zich enorm laten inspireren door Gauguin, Renoir, Manet, Signac en Millet en aan de andere kant heeft Vincent later de Nederlanders Jan Toorop, Charly Toorop, Henry van de Velde en Bart van der Leck weer geïnspireerd.
Van alle genoemde kunstenaars, voorgangers, tijdgenoten en navolgers waren werken te zien naast die van van Gogh.
  
Door de bewaard gebleven brievenuitwisseling van Vincent van Gogh naar zijn broer Theo, beschrijft Vincent waar hij zich mee bezig hield ten tijde van het maken o.a. van bovenstaand zelfportret.
"Ze zeggen- dat geloof ik heel graag- dat het moeilijk is jezelf te kennen- maar het is evenmin eenvoudig jezelf te schilderen "

Fragment brief aan Theo "stuur me in godsnaam onmiddellijk die verf. Het seizoen van de bloeiende boomgaarden duurt maar zo kort en je weet dat dat motieven zijn waar iedereen vrolijk van wordt" en "met zoveel mooie dingen om me heen kan ik niet anders dan me laten gaan "

Fragment brief aan Theo: "het geheel wordt dus een symfonie in blauw en geel. Ik werk er alle ochtenden aan vanaf zonsopgang. Want bloemen verwelken snel en het is zaak het geheel in één ruk te maken". 

Het caféterras bij nacht vind ik subliem.
Prachtig zijn de kleuren geel gecombineerd met blauw, de sterrenhemel fonkelt van de sterren ! 

Details van het nachtcafé. 


Ook een favoriet van mij de bloeiende kastanjebomen. 

Detail van landschap waarvan goed te zien zijn de penseel streken geïnspireerd door het pointillisme.    

Fragment brief aan Theo: "Hier de fellere zon heb ik ontdekt dat het waar was wat Pissaro zei en wat Gauguin me trouwens schreef. De eenvoud, het kleurloze, het ernstige van de grote zon effecten".

Bekende portretten van de brievenbode, Joseph Roulin, volgens brief fragment: "een kop zoowat als die van Socrates, haast geen neus, een hoog voorhoofd, kale kruin, kleine grijze oogen, hoog gekleurde volle wangen, een grooten baard, peper en zout, groote ooren...etc."  

En La berceuse, alias Madame Roulin, de echtgenote van de brievenbode.

Brief fragment aan Theo: "ik ben bezig met een Arlésienne, waarin ik zoek naar een uitdrukking die anders is dan die Parisiennes".

Na de expositie de mooie beeldentuin bezocht.Aldaar een ware tent met verantwoordde slow koffie en van Gogh zonnebloemenHeerlijke en gezellig dag met fietstocht door het Nationale park de hoge Veluwe met veel bronstige, burlende, dus veel herrie makende manlijke edelherten volgens de parkwachter ?!

Momenteel zijn er de interessante documentaires van "Krabbé zoekt van Gogh":
http://tvblik.nl/krabbe-zoekt-van-gogh

6 opmerkingen:

 1. dat moet een echt fijne dag geweest zijn en wat hebben jullie veel gezien en veel gedaan.
  ik was eigenlijk 'vergeten' hoe mooi van Gogh zonnebloemen kon schilderen; zelfs als ze uitgebloeid zijn. op de blog komen de foto's erg klein over. gelukkig, als ik erop klik, kan ik ze iets beter bekijken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klik gerust om te vergrootten, de foto's zijn gemaakt met mijn I phone, dus niet bijzonder scherp...vandaar dat ik ze klein heb gehouden !

   Verwijderen
 2. Van Gogh is een van mjin beliefde schilders... Prachtige zichten van het omgeving.. Zonnebloemen, stralend ! Liefs.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Thanks for your lovely comments and dropping by. Nice to see your images too - i recently visited the Nederlands and enjoyed experiencing Dutch life! Videos to come soon :)

  BeantwoordenVerwijderen