woensdag 26 december 2007

zomervakantie Groningen en het "Schathoes" en oesters


Afgelopen zomer hebben we twee weken doorgebracht in de provincie Groningen.
Eerst een week in Vierhuizen, daarna een weekje in Sebaldeburen.
Toch nog even gezellig in de buurt van onze ouders vanwege ons vertrek naar Zuid-Afrika nu.Het was verrassend leuk! We hebben zeer genoten van het Groninger landschap met zijn erfgoed. In Vierhuizen heeft Gerhard met veel interesse de kerk bekeken.Ze waren toen net begonnen met de restauratie.Verder hebben we veel gefietst, gevaren op de Maren van Eenrum en omstreken. Heerlijk gegeten bij het "Schathoes" bij Verhildersum te Leens.

lees verder verhaaltje over Oesters van het Schathoes.

De oester bezongen.
De lekkerste oester is afkomstig van onze eigen stukje waddenkust en wordt 'gevangen' (geplukt, geraapt, gesneden) door Timo van Straten. Timo heeft daarvoor zijn eigen geheime plekjes die wij ook niet mogen weten. De oesters die Timo meebrengt zien er aan de buitenkant ruw uit, ze zijn bezaaid met pokken en ze zijn heel vaak aan elkaar gegroeid, echte zeebonken zijn het dus.

Aan de binnenkant zijn ze namelijk dik, wit en vlezig, precies zoals je ze hebben wilt. Het contrast tussen buitenkant en binnenkant kan haast niet groter zijn en misschien zit daar ook wel een groot deel van de verrukking die je bevangt als je een oester eet.

Het lekkere van het oester eten zit 'm uiteindelijk in het naar binnen slobberen, sommigen zeggen 'van een hap zout water', maar dat is het natuurlijk niet, het is meer ' van een hap zee'. En dan zonder gehoest en geproest en mét een heleboel fijne gevoelens van vrijheid erbij. Hoe dan ook, tegen de tijd dat je de oester hebt doorgeslikt heb je ook het een en ander meegemaakt.

Volgens souschef Jos die erg veel van dieren houdt en daar ook het grootste respect voor heeft, is een oester zo lekker omdat de zee er doorheen is gegaan. Hij houdt van de vlezigheid en de intensiteit van de smaak. 'Het leeft', zegt hij, 'het is een stukje leven wat je in je mond hebt. En het is mooi, het ontwikkelt zich in twee, drie jaar, het is een creatie van het zand.'

Alleen als de r in de maand is heb je eetbare schaal- en schelpdieren, dus ook oesters. 's Zomers bijvoorbeeld moet je ze niet eten, dan hebben ze een dikke, vettige smaak en zitten ze vol zaad.

De oude Romeinen aten ze al, bij nederzettingen zijn oesterschelpen gevonden.

morgen naar Vierhuizen voor prive rondleiding van Piet Huizenga

De kerk van Vierhuizen is klaar!De toren staat er weer fris bij


De kerk van Vierhuizen is klaar! Een jaar nadat de kerk de finale van het tv-programma BankGiro Loterij Restauratie won is het gebouw helemaal gerestaureerd. Op 21 december werd de kerk weer officieel in gebruik genomen.

De kerk zit van top tot teen weer mooi in de verf; je zou bijna vergeten dat het gebouw een jaar geleden nog op sterven na dood was. Ook van binnen ziet de kerk er weer fris uit. De banken kregen hun leliegroene kleur van eind jaren twintig weer terug. De wanden zijn weer mooi wit, het orgel werd helemaal gerestaureerd en werkt weer naar behoren. Tijdens de ingebruikname op 21 december waren in het kerkje voor het eerst weer orgelklanken te horen.
.
BankGiroLoterij Restauratie
Vorig jaar werd het kerkje van Vierhuizen winnaar van het programma BankGiro Loterij Restauratie. Voor een bedrag van 920.000 euro wordt de hele kerk gerestaureerd. Vlak voor de zomer werd met de restauratie begonnen en krap een half jaar later was de klus geklaard.

GroningenWat is Groningen voor ons?
De stad waar we beiden zijn geboren, waar onze ouders nog steeds wonen.
De stad waar vele voetsporen van ons liggen.
School, sport, vrienden en vriendinnen.
We hebben de zelfde blokfluit Juffrouw gehad.
We hadden elkaar echter nooit ontmoet in Groningen.
Wel op Walcheren bij de Round table en later op het fietspad naast de golfbaan.
Gerhard in een fietspak op race fiets,ik op de golfbaan
We zijn beiden al meer dan 25 jaar weg uit Groningen.
Toch leuk om er weer eens te vertoeven.
Het geeft toch iets vertrouwds. De luidruchtige Groningers met hun dialect.
Groningse droge worst, Groninger koek en de goed gekruide rollade.
Gezellig eventjes langswippen bij onze ouders.
In Groningen
Je bent in Groningen, maar hier
ben je dat niet, dit is een onbekende
plek, dit is een gedicht in
deze stad.

Waarin je al die jaren kwam en
ging, door altijd zon, altijd regen,
altijd wind, totdat je hier
stond, en dit las.

Je kwam en gaat weer weg, ook nu
zo zal het blijven tussen ons, ik ben
een onbekende plek

Rutger Kopland

Veel lucht,licht,ruimte en wijdsheid op het Groninger Land..

Gerard Koster en Groningse landschappen

wandelen met de honden naar molen de Eendracht.

foto aardsengel Gabriël