donderdag 13 maart 2008

Bezoek Walmer Township Gquebera


Vanochtend met een groep van 20 mensen de township bezocht.

Een township in Zuid-Afrika is een krottenwijk Townships bestaan vaak uit huisjes van golfplaten daken en houten muurtjes. In townships wonen doorgaans zwarte arme mensen.
Gelukkig is er ook aan sociale woningbouw gedaan. Zijn er huisjes met stroom en watervoorziening. Echter zijn er veel te weinig. Er wonen ongeveer 8000 mensen. Er zijn scholen en een postkantoor, klinieken en een kerk. Een stad op zich. Veel vriendelijke mensen ontmoet, zelfs zo dat we binnen in hun huis mochten komen. We hebben een crèche aangedaan, met onwijs lieve kleine zwarte kindertjes. Velen zijn wees vanwege de HIV en aids epidemie. Wij hadden met elkaar zakken met kleding, speelgoed en school attributen meegenomen, waar ze heel blij mee waren. Verder een atelier met o.a. pottenbakkers bezocht waar je allerlei dingen kon kopen.
Daarna een sobere maaltijd genuttigd waar een dansgroep optrad met allerlei verschillende soorten Afrikaanse dansen. Weer zo'n projekt om kinderen van de straat te halen en om zich uit te leven door dans en muziek. Ik had expres geen fototoestel meegenomen, want dan zou het nog meer op voyeurisme lijken, te gênant.