vrijdag 19 september 2008

La vie de famille Pentenga en France..


Geen saaie winter !

Ons dorp Sassenage.

We zijn nu aardig geïnstalleerd,de dozen zijn uitgepakt en we verdwalen niet meer in Sassenage en omgeving. De kinderen hebben er nu 2 weken school op zitten. De directrice was onder de indruk van Jur zijn Franse niveau en Noor haar wiskunde. Noor zit nu in een combinatie klas van grade 7 en 8 en heeft na enige rooster wijzigingen nu ook haar vaste ritme te pakken. Jur is nu al in grade 10, dat schiet op, nog 3 jaar en dan naar Delft? Tussen de middag geen kantine eten voor hem zoals Noor, hij mag de school verlaten met klasgenoten, wel zo leuk natuurlijk die vrijheid, zeker na Zuid-Afrika. Qua sport activiteiten moeten we ons volgende week gaan verdiepen. In ieder geval is er vlakbij een voetbalclub voor Jurren en een manege voor Noor. Er is eventueel een hockeyclub voor Noor in Grenoble, echter deze sport is niet zo populair in Frankrijk, dus de uitwedstrijden zijn niet in de buurt. Daar moeten we nog maar eens goed over nadenken. In de winter valt er natuurlijk te skiën en snowborden in de weekenden. Heerlijk geen saaie Hollandse winters !
Ons leventje in Sassenage bevalt goed. Gerhard kan op zijn race fiets binnen een half uur op zijn werk in Voreppe zijn, via een mooi en veilig fietspad langs de rivier de Isere.
De beste manier om naar Grenoble te reizen is per bus en tram, geen parkeerprobleem en redelijk snel binnen zo'n 20 minuten. Grenoble is in vergelijking met Middelburg een echte stad. Galerie Lafayette en alle bekende Franse winkel ketens zijn er aanwezig. Er schijnt een bijzonder museum te zijn met moderne kunst en genoeg andere culturele zaken.
Woensdag ben ik voor het eerst de Vercors ingereden. Op 19 km afstand is het dichts bijzijnde wintersport dorp. Een redelijke brede weg (geen Albiez weg zonder hekken met afgrijselijke afgronden) met veel haarspeldbochtten brengt je binnen 20 minuten naar Lans en Vercors en Villard de Lans, deze dorpen liggen op 1000 meter hoogte ongeveer. Je schijnt er naast het skiën ook heel goed te kunnen langlaufen. Geweldig mooi die bergrijke omgeving. Eigenlijk boffen we dat we steeds op zulke mooie plekken mogen wonen. Dit is wel compensatie voor het gemis van onze familie en vrienden.