vrijdag 4 februari 2011

Mona Lisa in het nieuws.


Is mijn interpretatie van Mona Lisa een man?!!!!

Mona Lisa. Wie kent het beroemde schilderij van Leonardo Da Vinci niet? De Italiaanse kunstenaar maakte het schilderij al in de zestiende eeuw en nog steeds is onduidelijk wie de vrouw met die mysterieuze glimlach is. Italiaanse onderzoekers denken het antwoord te hebben. Mona Lisa is een man!!!!!

De Italiaanse onderzoekers zien grote gelijkenissen tussen de vrouw op het schilderij en Salai, de leerling, assistent en mogelijk ook de minnaar van Leonardo da Vinci. Dat hij de schilder inspireerde tot het schilderen van de Mona Lisa, wordt al heel lang gedacht. Maar nu wordt dus zelfs beweerd dat Mona Lisa een vrouwelijke versie van Salai is.
Model
De onderzoekers, die zijn gespecialiseerd in kunstmysteries, noemen twee redenen voor dit vermoeden. Allereerst zouden er in de ogen van Mona Lisa een piepkleine L(eonardo) en S(alai) staan. Ook lijkt Mona Lisa erg op een man die voorkomt op andere schilderijen van Da Vinci. Salai zou model hebben gestaan voor die schilderijen.
Niet waterdicht
De Mona Lisa hangt in museum het Louvre in Parijs. Daar geloven ze niets van de beweringen van de onderzoekers. Volgens het museum is de bewering van de Italiaanse onderzoekers niet waterdicht omdat ze niet het echte schilderij, maar een digitale kopie hebben bestudeerd. Ook zouden de letters in het olieschilderij gewoon ouderdomsscheurtjes zijn. De onderzoekers zeggen dat ze blind zijn bij het Louvre. Het team heeft aangeboden om naar het museum te komen voor extra onderzoek

En dat te bedenken dat ik ooit meer dan 30 jaren geleden moeite had om haar/hem te vinden in het Louvre !

http://pauwenwitteman.vara.nl/Fragment-detail.1548.0.html?&tx_ttnews[tt_news]=20196&tx_ttnews[backPid]=116&cHash=addb17b0c8684b83f6fc6074a56c0c93