vrijdag 8 mei 2009

Wij gaan onze eigen tomaten kweken!







Sinds kort hebben we verschillende soorten tomatenplantjes in de tuin. Het klimaat hier leent zich uitstekend voor het kweken van deze lekkernij. Het aanbod van verschillende tomatenrassen is enorm groot in Frankrijk. In Nederland kende ik enkel de vlees-, kers-, pruim-, tros-, gele- en rode ronde tomaten. Hier zijn er heel wat meer soorten te koop in verschillende kleuren, vormen en grootten. Bijvoorbeeld Coeur du boeuf; dit is een prachtige tomaat om te zien. Morgen zal ik hem voor het eerst gaan eten (één na onderste afbeelding).
In de Loire streek is er een kasteel genaamd Labourdaisiere waar 650 soorten tomaten gekweekt worden waaronder heel bijzondere en zeer zeldzame. Ze schijnen een unieke collectie te hebben!
http://www.labourdaisiere.com/

Groene onrijpe tomaten zijn giftig, terwijl deze worden gebruikt voor chutney's!
Tomaten bevatten veel vitamine C, A, B1, B2 en B6 en de mineralen kalium, fosfor en magnesium. Verder bevat hij een kleurstof, namelijk lycopeen. Lycopeen speelt mogelijk een rol bij de bescherming tegen kanker. Tomaten werden ook als afrodisiacum aangeprezen, vandaar de bijnaam "pommes d'amour" in het Frans.

Jaarlijks kent Spanje een feest dat bestaat uit een tomatengevecht, de Tomatina.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Tomatina

Het werpen van (rotte) tomaten is daarnaast een traditioneel wapen van protest tegen slechte prestaties van bijvoorbeeld podiumkunstenaars. Hiervan komt de naam van de filmrecensiewebsite Rotten Tomatoes
http://uk.rottentomatoes.com/

Chateau labourdaisiere :http://www.labourdaisiere.com/
www.labourdaisiere.com/le-conservatoire-de-la-tomate

Créé en 1998 par Louis Albert de Broglie, cette collection unique au monde rassemble 650 variétés de tomates, offrant ainsi un panorama inédit de ce fruit aux richesses insoupçonnées.

L’idée a germé lors de voyages en Inde et en Asie, d’où furent rapportées les premières graines.Les collectionneurs et les jardins botaniques du monde entier ont ensuite permis d’enrichir le conservatoire. Rondes, allongées ou en forme de coeur, noires, vertes ou jaunes, ces tomates anciennes portent des noms étonnants : Dix doigts de Naples, Rouge d’Irak, Erika d’Australie, Cornue des Andes…

En mettant en avant la richesse naturelle de notre planète, l’objectif de Louis Albert de Broglie est ainsi de permettre à un très large public de regarder, comprendre et apprendre les enjeux de la préservation de cette biodiversité afin de transmettre aux générations futures les fondements essentiels à la survie des espèces.

Le potager-conservatoire du château de la Bourdaisière est ouvert au public du 1er avril au 30 octobre.

Culture biologique dans le respect des traditions maraîchères.

Collection agrée par le CCVS (CONSERVATOIRE FRANÇAIS DES COLLECTIONS VEGETALES SPECIALISEES)