donderdag 18 december 2008

Kalfsvlees, veau.Heel actueel in Nederland is het veroorzaken van bloedarmoede bij kalveren om zo blank mogelijk vlees te krijgen.
Hier wordt veel meer kalfsvlees gegeten. Supermarkten hebben een groot assortiment kalfsvlees. Of er in Frankrijk ook wakker dier-achtige organisaties zijn die strijden tegen dierenmishandeling zou ik niet weten.

Kikkerbillen, cuisses de Grenouilles.Bij een hoop mensen wekken kikkerbillen afkeer. Qua smaak zijn ze vrij flauw, het lijkt op kippenvlees. Gebakken kikkerbillen in knoflookboter zijn best wel smakelijk.
Maar inderdaad als je een kikker ziet, ziet hij er niet echt smakelijk uit.
De meeste kikkerbillen komen uit Pakistan en omstreken. Daar worden ze op een wrede manier gescheiden van romp en dijen. Wakker dier ligt hier wakker door!

Slakken, escargots.

Staan slakken op ons Kerstmenu, nou dat denk ik wel, Noor is dol op slakken!
30 jaar geleden werd je ermee doodgegooid in de toen trendy bistro's in Nederland.
In Frankrijk zijn ze een traditie en geen voorbijgaande trend. De Fransen hebben dit ook aan de kerk te danken, tijdens de vastentijd behoorden de slakken tot de magere keuken en mochten altijd worden gegeten. Slakken worden ook wel de oesters van de armen genoemd. Er worden 2 soorten slakken gegeten, de wijngaardslak 40-45 mm groot uit de Bourgogne en de segrijnslak 26-30 mm groot uit o.a.de Provence. Omdat slakken steeds schaarser worden is de vangst gereglementeerd. Segrijnslakken worden ook op kleine schaal succesvol gekweekt. Wijngaardslakken kweken schijnt riskant te zijn, volgens Escoffier?
Het schoonmaken van slakken is een heel karwei. De voorkeur gaat uit van slakken die in en winterslaap zijn, dan hoeven ze niet 10 dagen te vasten. In een mengsel van zout, azijn en bloem laten staan om het slijm te verwijderen, daarna schoonspoelen. Blancheren, slakken uit de huisjes halen, zwarte uiteinde verwijderen. Het sliertje laten zitten, dat bestaat uit lever en klieren en is het smakelijkste gedeelte.
Ik koop gewoon blikjes geblancheerde slakken in court bouillon, heb geen zin in dat slijmerige gebeuren. In de oven met een goede knoflookboter met veel peterselie en zwarte peper zijn een lekkere combinatie met deze beestjes. Voorafgaand laat ik de slakken een tijdje in de witte wijn staan.

Hersentjes, cervelle en ander orgaanvlees, abats..Orgaanvlees of slachtafval ?

Volgens sommigen zijn hersentjes vanwege hun zachte smaak en structuur een godenmaal. Anderen zullen er van gruwelen, net als kikkerbillen en slakken.
Hier in Frankrijk zijn ze dol op orgaanvlees, "abats" in het Frans.
Vanwege de mogelijke overbrenger van de menselijke variant van gekkekoeienziekte (Creutzfeld-Jakob) zijn runder en schapen hersentjes tegenwoordig verboden voor menselijke consumptie. Lams en kalfshersentjes worden hier in Frankrijk nog steeds gegeten. Net als lever van varkens en kalveren, niertjes, kalfszwezerik en tong van runderen en kalveren. Ook hart,oren, poten, varkenskoppen, ruggemerg, maag, wangetjes en staart van runderen, schapen, lammeren en kalveren worden hier genuttigd.