woensdag 23 februari 2011

Schoonheid in de wetenschap.


Paracetamol.

Opaal.

Marmer.

Sieralgen.

Als je de bovenstaande foto's hebt gezien blijkt dus dat ook in de natuurwetenschappen prachtige beelden voorkomen, eigenlijk van onbedoelde esthetiek. Zou zo als moderne kunst kunnen worden verkocht!

Er werden ongeveer honderd onderzoekers van een dertigtal instituten van o.a. fysica, chemie, geologie, microbiologie, botanie, celbiologie en astronomie benaderd om foto's, beelden te maken door middel van microscopische, telescopische of andere geavanceerde technieken.

In Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam zijn in een aantal zalen op de muren en plafonds deze beelden en films geprojecteerd. Prachtige beelden van atomaire deeltjes, het effect van geluid op materie, kristallen van kleine en grote moleculen en veelkleurige slijpsels van gesteenten. Maar ook een indrukwekkende diversiteit van eencelligen, planten en schimmels. Met moderne technologie werden in hogere organismen de geboorte van een stamcel, de cel- en chromosoomdeling en celdood zichtbaar gemaakt. Tenslotte zijn er ontroerende beelden van de menselijke foetus en overweldigende opnamen van het heelal. Het laatste zal zeker onze Jurren interesseren.

Leuk om te bekijken; kunstenaar Wim van Egmond oprichter van het Micropolitan Museum op internet
http://www.microscopy-uk.org.uk/micropolitan/index.html

Voor liefhebbers wat interessante filmpjes met tekst en uitleg van Prof. Galjaard.
http://www.youtube.com/watch?v=tKHHT8m1TNQ&feature=related