dinsdag 20 januari 2009

GESONDHEIDSORG VIR ALMAL !





Township apotheek met HIV/AIDS patient.

Naast de sporadische armoedige township apotheken zijn er in Zuid-Afrika moderne particuliere apotheken, landelijke apotheek ketens zoals Dischem en Clicks en on line pharmacy's.
Een Zuid Afrikaanse apotheek verschilt enorm van een Nederlandse. De apotheek bestaat uit twee gedeeltes; een “dispensing” gedeelte waar mensen hun recept inleveren en hun geneesmiddelen ontvangen, en een “frontshop” gedeelte, waar de handverkoop geschiedt. Handverkoop is hierbij een ruim begrip. Zo verkoopt men de hoestdrankjes en de Rennie’s, maar ook cosmetica, voedingsmiddelen en -supplementen, homeopathie en bepaalde geneesmiddelen die in Nederland alleen op recept verkrijgbaar zijn, zoals Ventolin-inhalatoren.
De rol van de apotheker is ook wezenlijk anders als in Nederland; in Zuid Afrika is de apotheker de persoon die aan de balie staat, het recept aanneemt, klaarmaakt en informatie geeft, alsmede degene die de bestellingen doet. De opleiding tot apotheker is maar 4 jaar.
Ook qua geneesmiddelen zijn er wel degelijk verschillen tussen Nederland en Zuid Afrika. Zo wordt er in Zuid Afrika veel gewerkt met combinaties van geneesmiddelen, met name op het gebied van pijnmedicatie. 1 capsule/pil bevat soms wel 5 verschillende stoffen. Vaak worden deze middelen in de handverkoop verkocht.
De hoeveelheid antibiotica is ook iets wat opvalt. Er wordt hier sneller antibiotica verstrekt, want een arts die niets voorschrijft wordt gezien als een slechte arts.
De verhouding apotheker-arts is ook anders. In Zuid Afrika wordt de arts hoger ingeschat als de apotheker, wat het moeilijk maakt om medicatieveiligheid naar behoren uit te voeren. Er is zeer zeker een belangrijke rol weggelegd voor pharmaceuten om mee te helpen tegen de strijd van AIDS/HIV en tuberculose.
In staats ziekenhuizen kan iedereen gratis medicatie krijgen.

Voorlichtingspamflet bij apotheken in alle officiële Zuid-Afrikaanse talen hier de Afrikaanse tekst.

Ken jou medisyne
Kennis is kragtige medisyne
Weet watter medisyne jy neem en waarom
Ken die medisyne wat jy neem
Weet waarom jy die medisyne neem
Weet generiese medisyne is veilig en effektief
Weet hoe om jou medisyne te bêre
Bêre medisyne in `n koel, droë plek weg van sonlig
Sekere medisyne moet in`n yskas gehou word
Bêre medisyne buite die bereik van kinders
Ken die medisyne vir jou kroniese toestande
Raadpleeg jou gesondheidsorg verskaffer gereeld
Jy sal gereeld medisyne moet neem
Jou toestand kan suksesvol beheer word
Ken jou tuberkulose medisyne
TB lyers kan gratis behandeling by klinieke ontvang
TB medisyne moet gereeld geneem word vir ten minste
ses maande
Vra iemend om jou met jou behandelingsplan te ondersteun
Ken jou antiretrovirale medisyne
Jou toestand benodig lewenslange behandeling
Erge newe-effekte moet gerapporteer word
Neem medisyne gereeld en skakel in by `n ondersteuningsgroep
Weet wat om met vervalde of oortollige medisyne te doen
Vervalde medisyne moet nooit gebruik word nie
Moet nooit medisyne in `n vuilgoeddrom of drein weggooi
nie
Neem vervalde of oortollige medisyne na jou apteek
om vernietig te word
Moenie jou medisyne met iemand deel nie
Kennis is kragtige medisyne



Pharmacists, take the leadership role!
‘Stop AIDS. Keep the promise’

The theme for World AIDS Day 2007 and 2008 is “leadership”. This theme will continue to be promoted with the campaigning slogan, “Stop AIDS. Keep the Promise.” Leadership was selected as the theme for World AIDS Day to encourage leaders at all levels to stop AIDS. Building on the 2006 theme of accountability, leadership highlights the discrepancy between the commitments that have been made to halt the spread of AIDS, and actions taken to follow them through. The theme empowers everyone from individuals to organisations to governments to lead in the response to AIDS. http://www.worldaidscampaign.org



Informatie over AIDS/HIV van het Zuid-Afrikaanse National department of health en andere organisaties:
http://www.doh.gov.za/aids/index.html
http://www.pharmcouncil.co.za/
http://www.unaids.org/en/
http://www.worldaidscampaign.org/
http://www.tac.org.za/community/keystatistics

Sigmund.


Dubbel klik op afbeelding om deze te vergroten.

Pillen en poeders.



In Frankrijk vinden ze dat je helemaal niet ziek hoeft te zijn, als er ook medicijnen voor zijn. Met een loopneus naar de dokter gaan of voor een verkoudheidje antibiotica eisen doen wij Nederlanders over het algemeen niet. In Frankrijk is dat echter de normaalste zaak van de wereld. Frankrijk heeft niet voor niks het hoogste medicijngebruik van heel Europa. Het is blijkbaar lucratief om een pharmacie te hebben, want zo'n beetje op elke hoek van een straat zie je een apotheek. Medicijnen zijn wel veel goedkoper in Frankrijk. Voor vertrek van ons vorige verblijf in Frankrijk, heb ik zeker een vuilniszak vol met medicijnen weggegooid, die niet of nauwelijks waren gebruikt.