dinsdag 13 mei 2008

De harde werkelijkheid van de aids en armoede.Regelmatig praat ik met mijn werkster over de problemen van Zuid-Afrika.
Joyge woont in Walmer township, heeft electriciteit, soms telefoon en stromend water.
Zij heeft 3 kinderen waarvan de jongste 21 is. Mannen heeft ze afgedankt in haar leven. Geen van haar kinderen heeft werk en zijn nog steeds afhankelijk van hun moeder. Elke week heeft ze wel een begrafenis van een AIDS slachtoffer. Metname in de leeftijdsgroep 30-50 vallen er veel doden, met als gevolg veel wezen. Zo zag ik ook eens in de krant foto's van baby's en jonge kinderen die waren gevonden op vuilnisbelten gedumpt door de ouders. Echt vreselijk en bijna niet te geloven. Als je langs townships rijdt zie je immens grote deprimerende kilometers lange begraafplaatsen. Soms lopen er koeien te grazen tussen de metalennaambordjes. De macabere reclame borden van begrafenis ondernemers zie je er ook nog wel eens staan, big business! Over aids wordt onder de bevolking weinig gepraat en doen ze vaak net of het niet bestaat. Weinig mensen laten zich testen, tot h.i.v. diagnose komt het vaak niet. Mensen worden plotseling mager en ziek en sterven aan een ziekte !? Zo hoorde ik laatst van iemand die in 6 maanden tijd al met haar 3 de werkster bezig was. Andere 2 waren opeens ziek geworden en dood gegaan. De overheid en allerlei kerkelijke instanties doen wel hun best om mensen zich bewust te maken van de risico's en te helpen. De zuigelingensterfte is buitensporig hoog, simpel door het feit dat er niet overal schoon drinkwater is en geen goede sanitaire voorzieningen zijn. Criminaliteit een hoofdstuk apart, hebben wij nog niet zelf meegemaakt gelukkig. Wel opvallend is dat er zelfs binnen de townships steeds meer criminaliteit is en dus onveiligheid heerst.
De problemen zijn immens, bijna niet te overzien en niet zomaar op te lossen.

De enorme welvaart is een groot contrast. Grote luxe huizen en heel veel patserige dure auto's. In de winkels is alle luxewaar te verkrijgen. De meeste mensen hebben veel personeel, dat kost hier immers niks. Ik noem het meer het uitbuiten van arme mensen. Door de grote werkloosheid zijn ze al blij met 8 euro per dag, wat hier dus een normaal tarief is! Echter daar kan je niet van leven, alleen al als je naar de prijzen kijkt in de supermarkten. Niet voor niets komen mensen op maandagochtend bij ons de buitenstaande vuilniszakken controleren op eetbare en waardevolle zaken.

Goed, ik ga morgen maar weer de luxe golfende expat vrouw uithangen op de golfclub!
Ik kijk uit naar het sociaal beter geregelde Europa. Wel zal ik de schoonheid van Zuid-Afrika missen met zijn vriendelijke mensen.
Walmer Township
Situated between Port Elizabeth Airport and the suburb of Walmer. Walmer Township is home to about 70,000 indivduals maily from the indigenous Xhosa Community.
For the most part ot looks like classic Township, but in recent years goverment projects have introduced a higher level of services and regenerated some areas of housing.
However many social problems remain, HIV infection rates run at 30%, Unemployemt is over 80%.
The zone we will be working in know as Zone Q has least facilities and is most under developed, having no running water and no sewage system.
http://www.aprilandjon.co.uk/index.html