donderdag 4 maart 2010

Rangorde, hiërarchie.


Spikkel & Heiko aan het spelen.

Wij hebben een groot probleem; Heiko, onze reu van 3 jaar, valt Spikkel onze teef van 4 jaar aan. Sinds zijn castratie is deze frequentie nu zodanig toegenomen tot gemiddeld 2 keer per dag !
Zijn castratie was nodig volgens de dierenarts, met name om hem minder dominant, agressief en rustiger te maken.
Zo kon Heiko geobsedeerd zijn door vrouwelijke honden al of niet gesteriliseerd, loops of niet. Nadat hij al redelijk vaak was aangevallen en gebeten werd door andere reuen, nam hij dit gedrag over en ging zelf het initiatief nemen tot af en toe aanvallen van sommige reuen!
Ook is er een buur hond sinds een paar maanden die heel de dag in de tuin zit en niet wordt uitgelaten. Die verdedigd zijn territorium heel begrijpelijk. Op het moment dat Heiko in de tuin komt is het vechten geblazen met de buurhond, weliswaar zijn ze van elkaar afgescheiden door gaas. Dit is een grote frustratie voor beide honden en ons.

Na een aanvallen op Spikkel door Heiko was mijn eerste reactie om Heiko aan zijn halsband weg te sleuren hem bestraffend en later apart zetten.
Je valt toch geen hond aan die zo onderdanig is, zoals Spikkel, die zich altijd wegcijfert voor hem.
Helemaal fout volgens een kynologisch therapeut vanuit het Vaderland !
Heiko heeft een rangorde probleem. Hij is dominanter dan Spikkel en moet nu zeker na zijn testosteron daling van zijn castratie worden bevestigd door ons, in zijn rol als honden roedel-leider. De honden moeten samen hun rang en plaats bepalen, zonder ingrijpen en beïnvloeding van ons. Spikkel geeft zich volledig over na een aanval van Heiko, gaat op haar rug liggen en piept vreselijk vanuit angst. Dit is vreselijk om aan te zien. Heiko bijt godzijdank Spikkel niet echt.
Daarvoor had ik het advies van mijn dierenarts om Heiko te bestraffen na een aanval en hem aan de riem vast te maken voor enige tijd. Het advies van een Springer kenner in Nederland was; euthanasie, deze hond pakt nu Spikkel daarna de kinderen en jullie !? Jullie begrijpen dat deze laatste opmerking voor mij behoorlijk heftig aankwam.
Ik doe en deed meer dan mijn best voor mijn hondjes, zij zijn mijn lust en leven gedurende de dag als Gerhard en de kinderen er niet zijn.
Adviezen van alle anderen opgevolgd geen daarvan hielp.
Je neemt een hond voor het leven waar je zo goed als mogelijk is voor zorgt met veel liefde, aandacht, maar ze ook goed opvoed en socialiseert, dat is onze verantwoordelijkheid mijn inziens als hondenbezitter!
Wat er mis is gegaan met Heiko weet ik niet. Mijn hondjes hebben al heel veel dingen meegemaakt, hebben al in enige vliegtuigen gereisd, in dieren hotels gebivakkeerd en in meerdere huizen gewoond de laatste 2 jaar.
Vandaag naar de dierenarts voor Heiko zijn vaccinatie en vragen om een honden gedragstherapeut die ons hopelijk kan helpen. Die bij ons thuis komt en de honden observeert en met een behandelplan komt.
Zelf zou het me niet verbazen dat Heiko gefrustreerd is door de buurhond en zich daarom ook afreageert op Spikkel. Maar het beste ervan hopen !

Vandaag bij de dierenarts geweest, zijn advies was om Heiko een halsband om te doen die wij op afstand kunnen bedienen die elektrische stroomstoten afgeeft op het moment dat hij aanstalten maakt tot aanvallen. Een goede honden gedragstherapeut "comportementaliste" kende hij niet! Nu zelf maar gaan zoeken op Internet.
http://museaunoir.com/quisuisje.html Deze leek me wel redelijk "naturel" overkomen, geen slipkettingen, stroomhalsbanden, schoppen en slaan methodes.