donderdag 12 juni 2008

Het Pentenga avontuur in de Okavango in BotswanaWe hebben enorm genoten van onze reis naar de Okavango delta in Botswana.
Na 3 verschillende vliegtuigen, die steeds kleiner werden naarmate we dichter bij de delta kwamen, arriveerden we om een uur of 2 aan in het Okuti kamp. De laatste vlucht was bijzonder mooi over de delta met veel rivieren en moerassen. Vlak voor de landing zagen we al olifanten en een krokodil.
Beide lodge’s waren aan het water gelegen, de ene in een bosachtige omgeving en aan de delta en de andere meer met graslanden en meer water. Beide met tentachtige huizen op vlonders, waarvan de ene met zitkamer gedeelte, 2 slaapkamers en een badkamer met een binnen en een buiten douche en grote veranda en veel vliegengaas. De tweede een kleinere maar een soort bungalow tent met normale bedden, vaste w.c. en douche met veranda, eentje voor de kinderen en een voor ons. Beide main lodge’s bestonden uit gezellige zit hoeken met comfortabele banken en een lange eettafels waar alle gasten samen kunnen eten. Elke middag om 15 uur hadden we een high tea met heerlijke taart en quiche, zelfgemaakte ijsthee of andere lekkere tropische sapjes.
Daarna een game drive per jeep, boot of mokuro met een eigen ranger, die de dieren en vogels goed kent bij naam en ze weet te vinden in de bush. Een hoop hebben we opgestoken. Zeker voor alle bijzondere verschillende vogels met hun prachtige kleuren en verscheidenheid. Bij elke zonsondergang werd gestopt met een glas wijn en borrelhappen, op een bijzondere locatie. Het verveelde ons niet, elke keer weer verrassingen. Meer dan 500 foto’s en veel video als resultaat, blijvende zichtbare herinneringen van ons avontuur.
Om 19 uur elke avond diner met alle gasten tezamen, met voor, hoofd en nagerecht, alles zelfgemaakt tot aan het brood toe, heerlijk gegeten. De kleinschaligheid van de lodge’s zorgde ervoor dat je bijna met iedereen contact had.
Na het eten bij een kampvuur onder een hemel bezaaid met sterren en een melkweg die licht gaf, werd er nog gepraat over de bijzonder dingen die we hadden mee gemaakt die dag. Ook de rangers hadden natuurlijk stoere verhalen van wat ze allemaal hadden meegemaakt. Daarna elke avond vroeg naar bed, het waren lange dagen met veel nieuwe indrukken en vroeg opstaan immers.
Elke morgen om 6.30 uur werden we al gewekt met koffie, thee en chocolade melk op bed. 7 uur gezamenlijk ontbijt en weer een activiteit tot een uur of 11. Lunch om 11.30 uur daarna siësta met zwemmogelijkheden tot 15 uur. Het weer was overdag heerlijk met zo’n 25 tot 30 graden. Geen wolkje aan de hemel gezien. De ochtenden en nachten waren koud met zo’n 8 graden. Na het diner ’s avonds lag er een heerlijke warme kruik in onze bedjes. De wintertijd was zeker een voordeel qua hoeveelheid muggen en slangen. Muggen die malaria of slaapziekte ( tse-tse vlieg) kunnen veroorzaken blijven altijd een risico. Voor de slangen was het absoluut te koud, zij verstoppen zich vaak in termieten heuvels en komen soms gedurende dag even naar buiten om zich op te warmen in de zon.
Ontzettend veel dieren gezien waarvan krokodillen, nijlpaarden, kikkers en de vele soorten vogels nog nooit in levende lijve waren gezien door ons.
De kakofonie van geluiden van vogels en kikkers was heel bijzonder. Het geluid wat een nijlpaard produceert is niet gering. Daar word je echt wakker van. ‘S nacht hoorden we de nijlpaarden uit het water komen en gras grazen en hoorden we het geluid van rondstappende olifanten om ons huisje heen. Het bewijs lag er de volgende morgen in de vorm van verse poep en grote afdrukken van poten. Verder veel apen in de bomen. Echt jungle dus. Dit was zeker het meest bijzondere avontuur tot nu toe wat we mee hebben gemaakt in Afrika. Alleen wandelen of paardrijden was te gevaarlijk. Wandelen met ranger was mogelijk maar die was gewapend met een geweer met o.a. giga kogels voor olifanten. Zelfs het alleen lopen naar je eigen lodge
’s avonds mocht niet. Luipaarden, leeuwen en andere gevaarlijke dieren kunnen er plotseling te voorschijn komen. Leuke en aardige mensen ontmoet waaronder Amerikanen, Zuid-Afrikanen en Canadezen.
Al met al was het fantastisch !