zaterdag 10 januari 2009

Hollandse erwtensoep.Wat is nou lekkerder na een dag skiën of schaatsen in de kou, natuurlijk erwtensoep !
Vandaag aten wij erwtensoep in onze eigen koek en soapie. Helaas had ik geen roggebrood kunnen vinden in Frankrijk, we zullen het moeten doen met stokbrood. Ook ontbrak de Nederlandse rookworst, maar daar zijn alternatieven voor zoals de "saucisse fumee" gerookte Franse worst
Laatst vroegen Fransen mij naar de specialiteiten van de Nederlandse keuken. Zeker in vergelijking met de Franse keuken is deze wat sobertjes en voelde ik me wat beschaamd. Gelukkig is onze Hollandse keuken tegenwoordig verrijkt door mondiale invloeden.
De traditionele Hollandse keuken is over het algemeen zware, stevige en eenvoudige kost. Eerlijk, gezond zonder klumbum. Met hutspot, boerenkool, hete bliksem, zuurkool, hachee, haring, poffertjes, kaas en erwtensoep, heb je het wel zo'n beetje gehad.

Bij het zoeken van Nederlandse recepten in het Frans op internet, werd ik geconfronteerd met Nederlandse Space cake recepten! Onze Nederlandse softe softdrugs reputatie en tolerantie is zeker bekender dan de Hollandse keuken. Hoewel we in Frankrijk wel worden gezien als tweede kaas land van de wereld, na Frankrijk natuurlijk. Onbegrijpelijk voor mij, omdat er in Frankrijk alleen kauwgom-achtige smaakloze Gouda kazen met of zonder "cumin" worden verkocht. Ze zouden de echte ambachtelijke Nederlandse kazen eens moeten proeven.

http://recette.une-recette.com/soupe-hollandaise-aux-pois-casses.html
http://www.recipezaar.com/Erwtensoep-Dutch-Pea-Soup-44497