zaterdag 10 mei 2008


Een telelens was nu wel handig geweest om de walvis te fotograveren.


Zwemmende pinquinsAls je goed kijkt zie je in het midden van de foto een zeehond.
Afrikaanse pinquins

Walvissen, pinquins, zeehonden, Jan van Genten spotten in de Algoa Bay

Vandaag hebben we een uitstapje gemaakt met de boot Orca onder leiding van Lloyd Edwards, een specialist op het gebied van "marin mammals and seabirds"in de Algoa Bay.
Om 8.15 uur moesten we al in de haven van PE zijn. En dat valt voor mij niet mee zo vroeg.
Een hele Franssprekende enclave, voornamelijk collega's van Gerhard stond al klaar om in de boot te stappen. Het uitstapje was georganiseerd door PE accueil, een wereldwijde organisatie die de Franse taal en cultuur bevorderd. Wederom was het een warme, zonnige zomerdag in de herfst, dus optimaal om je op de Indische oceaan te begeven.
Eerst zijn we richting 2 eilanden gegaan. Bij de 2 de zagen we honderden pinguïns als deftige heertjes in rock kostuum waggelen. Even later zagen we een zeehond. Verder veel Jan van Genten, aalscholvers en black oyster catchers. Spectaculaire meeuwduikers, die zichzelf bombarderen tot 10 meter diepte om een vis te benuttigen. Pas op de terug weg langs de kust zagen we een kleine walvis soort, "de Bryde's whale". Het is eigenlijk nog te vroeg om walvissen te spotten. De meeste komen in juni, july richting Algoa Bay vanuit Antartica om hun jongen geboren te laten worden vanwege de goede temperatuur van het water hier.
Na afloop een boek aangeschaft van Lloyd, die toevallig Nederlanders kent van de Greenpeace beweging en ooit eens in Harderwijk en Urk of all places was geweest.