donderdag 3 januari 2008

Roos van de manege de IJslander in Biggekerke (ZLd.)Mijn manege in Zeeland een aanrader!
http://www.manegedeijslander.nl/site/indexNL.html

Nog iets over IJslanders.

IJslanders zijn anders; de manier van lopen, het zelfstandige karakter, het temperament en niet te vergeten de extra gangen tölt en rentelgang.

In tölt wordt de ruiter niet opgegooid en blijft ontspannen in het zadel zitten. Toch kan een paard in tölt hoge snelheden bereiken. Een goede tölter kan een paard bijhouden dat in middeltempo galoppeert.

Rentelgang is een snelle laterale gang. In rentelgang worden snelheden van meer dan 45 km per uur bereikt. Er worden rennen over 150 en 250 meter gehouden.

Hoewel IJsIanders van oudsher als rijpaarden werden gebruikt. worden ze tegenwoordig veelzijdig ingezet:
IJslandse wedstrijdsport, buitenritten rijden, lange afstanden, aangespannen rijden, voor spelen te paard en als familiepaard.
In omgang betrouwbaar en als rijpaard voorwaarts, als regel zonder te slaan, te bokken of te steigeren.

Een IJslander heeft veel looplust, iets dat meestal pas tot uiting komt als je bent opgestegen. Het is een relatief klein paard (stokmaat 1,30m-1,45m) dat bij uitstek geschikt is voor het dragen van volwassen ruiters. Door zijn dikke wintervacht is hij in staat het hele jaar rond buiten te blijven. Krachtvoer heeft hij in verhouding tot zijn prestaties maar weinig nodig.

morgen de verjaardag van Agnes vieren in het Zeeuws museum

Het Zeeuws museum beheert de grootste verzameling Zeeuws erfgoed ter wereld. Te zien zijn de wereldberoemde serie 16e eeuwse wandtapijten, prachtige porselein- en schilderijenverzamelingen, verrassende mode en streekdrachtenzalen en kabinetten met kunst uit Oost en West. Het museum biedt eigenzinnige videoguide tours aan over topstukken, maar ook over dieren en verlangen, en een mediatheek met collectieinformatie, films en spelletjes. Er is een eigen café met een terras op het prachtige Abdijplein en een exclusieve winkel.
Het Zeeuws Museum is na zeven jaar verbouwing en herinrichting op 5 juni 2007 volledig vernieuwd heropend. Het heropende museum geeft een nieuwe betekenis aan de term regionalisme. Het speelt met de Zeeuwse identiteit en geeft het de locale cultuur een mondiale uitstraling. Daarbij verkent het nieuwe instituut de grenzen van de museale traditie door de rijke collectie in een reeks onverwachte beeld- en gevoelskaders te presenteren. Het is daarmee niet langer primair een bewaarplaats van oude spullen, maar eerder een etalage, een filmhuis, een modeshow, en bovenal een reclamebureau voor de levende cultuur. Het nieuwe Zeeuws Museum is een cultuurproducent die de collecties gebruikt als grondstof voor het erfgoed van de toekomst.

Zeven / Kunst moet je voelen toont de wordingsgeschiedenis van het nieuwe museum. De tentoonstelling geeft een overzicht van de tentoonstellingen, debatten, modeshows, films en televisieprogramma’s waarin het nieuwe museum werd voorbereid. Ook toont Zeven de schetsen, modellen en foto’s van de verbouwing en de nieuwe inrichting.

http://www.zeeuwsmuseum.nl

Nou lekker zeg!

Zuid-Afrikaan door leeuwen opgegeten

Een Zuid-Afrikaanse man is gedood en opgegeten door leeuwen op het terrein van het safarihotel waar hij werkte, zo meldt de politie donderdag.

De aanval had dinsdag plaats bij de Aloe Ridge Lodge in de provincie North West, waar het slachtoffer sinds een jaar of vier werkte.

"Het gebeurde rond 16.30uur toen hij, samen met twee anderen, naar het omheinde terrein van de leeuwen ging. Toen hij binnenstapte werd hij opgegeten. Alleen zijn ruggengraat en schedel zijn overgebleven", zei Lesego Metsi van de politie.

De twee andere mannen stonden net buiten het verblijf toen de leeuwen aanvielen.

In april werd een eigenaar van een wildpark doodgebeten door leeuwen, toen hij vermoedelijk na een beroerte uit zijn auto was gevallen.

Foto's van ons huis in Port Elizabeth

Strandrit te paard als afsluiting van het paardrijden was super.Morgen geen verhuizers, geen visum en geen import vergunning honden!

Morgen geen verhuizers zoals gepland.
Wij waren er wel helemaal klaar voor. Gisteravond nog heel wat vuilniszakken met de laatste troep buiten gezet.
Een huis zonder bloemen, met wat verhuisdozen met luchtvracht, zeevracht, opslag en al bijna koffers gevuld met kleding voor 1 week. Jetske en Adriaan slapen op matrassen op de grond. Bedden zijn al weggedaan, bureau's idem dito, hun kledingkasten leeg.
We hebben nog steeds geen visum, dus wij kunnen het land niet verlaten. Wel als toerist voor 3 maanden, echter verhuisgoed krijg je Zuid-Afrika niet binnen en zonder werkvergunning valt er officieël niet te werken voor Gerhard.
Door de Kerstdagen, Oud en Nieuw is er ook blijkbaar nog eens heel wat oponthoud.
Ook gaat het in Zuid-Afrika niet zo snel als hier. Bureaucratie, ambtenarij en stapels papieren zijn er nodig, vertaald en al en dit alles onder begeleiding van een heel duur advocatenkantoor in Jo'burg.
Duur betaalde hulp van Alcan, zonder resultaat.
Gerhard heeft op tijd de hele rim bam ingeleverd.
De ambassade in Den-Haag is ook een ingeslapen zootje.
De website is in al die jaren nooit aangepast en werkt van geen meter.
Wij zouden immers 5 jaar geleden al vertrekken naar Z.A., maar door de fusie van Pechiney en Alcan deden ze het projekt in de koelkast.
Er werken mensen op de ambassade volgens de site die er al lang niet meer werken?
Ooit zullen we vertrekken maar wanneer precies?????
Alle vliegtickets zijn geannuleerd zonder problemen.
De verhuizers van Interdean kunnen pas op zijn vroegst 24 januari komen.

Morgen ga ik maar weer gewoon paardrijden op mijn Jorpje op het strand.
Ik verveel me niet en vermaak me prima hier. Voor de rest zie ik het wel wanneer ik in een vliegtuig moet instappen.

Vanavond met Elna en Pollien in de Mug gezellig gegeten en bij gepraat.Was wel wat rokerig de locatie. Geitenkaas en kikvorsbenen, alleen voorgerechten gegeten, na al die copieuze maaltijden van de afgelopen tijd en een Zuid-Afrikaanse slobber wijn gedronken.
Elna heeft ook in St. Jean de Mauriënne in Frankrijk gewoond. Kreeg daar ook haar laatste baby,net als ik. Haar ex (Fransman) werkte ook voor Pechiney.
Samen hebben we getennist, de kleintjes hebben veel samen gespeeld, samen geskied en lief en leed gedeeld. Nu woont zij in Bordeaux en was ze even in Nederland.