vrijdag 4 januari 2008

Agnes haar 40 ste verjaardag.





Vanwege Agnes haar onlangs (5 dec.) 40 ste verjaardag een super leuke en goede rondleiding van haar gehad in het Zeeuws museum met haar beste vriendinnen. Gezellig en heerlijk gegeten in het restaurant van het museum.

Een geheel gemoderniseerd museum in de abdij gehuisvest, strak roestvrijstaal gecombineerd met oude kinderbalken , originele zandstenen trappen en de beroemde 16 de eeuwse wandtapijten. Net zoals de tapijten van Bayeux van de slag bij Hastings zijn ze als een stripverhaal, alleen in een andere volgorde.
Interaktief met multimedia als contrastrijke triggers. Je wordt niet meer overstelpt, je haalt eruit, wat je interesseert.

De film van de gebroeders de Nooijer met twee in Zeeuwse boerendracht uit kledende jonge mensen was bijzonder qua licht, muziek en beweging.

Heel fijn om deze avond nog even mee te maken met gezelligheid van Agnes.

Met sommige vriendinnen heb je een bijzondere band, ondanks het feit dat je elkaar niet zo vaak ziet. Die band zal altijd wel blijven.

De Mondriaans zoals hierboven heb ik vanavond niet gezien.
Wel zijn ze voor mij de mooiste uit deze periode. Duin en kerk van Domburg.

Wat mannen van vrouwen kunnen leren en andersom

Mannen kunnen beter delegeren en vrouwen luisteren beter? Niet dus. Allemaal vooroordelen. Iedereen kan een goede leider worden, dat is een kwestie van trainen. Dat geldt voor zowel mannen als vrouwen. De één is niet beter dan de ander, maar mannen kunnen wél van vrouwen leren en vice versa.


1. Vrouwen verzuipen in excuses
Veel gehoord: een vrouw die zichzelf regelmatig excuseert, bijvoorbeeld als ze een keer vroeger naar huis gaat, heet op de werkvloer al gauw een excuustruus. De mannelijke equivalent daarvan, de excuusguus komt niet voor. Dit heeft te maken met houding. Een vrouw die vroeg vertrekt, geeft daar uit schuldgevoel een reden voor, zoals 'ik moet de kinderen halen'. Mannen zijn makkelijker. Die pakken hun tas en roepen: 'Tot morgen!'

Les voor vrouwen: Wees mannelijker als u na een dag werken naar huis keert. Excuses zijn niet nodig, zeker geen rolbevestigende. U heeft hard gewerkt en gaat naar huis. Punt.
Les voor mannen: Vreemd genoeg scoren mannen punten als ze naar huis gaan 'om de kinderen te halen.' U toont zichzelf daarmee een moderne man met zachtmoedige trekjes.

2. Mannen kunnen beter delegeren
Mannen kunnen beter delegeren en doen dat ook. Ofwel om het zichzelf gemakkelijk te maken ofwel om hun zwaktes te compenseren. Daarentegen houden ze niet van gedelegeerde taken, zeker niet als die van een vrouw komen. 'Kun je dat zelf niet?', is dan een veel gehoord antwoord. Zo’n antwoord vatten vrouwen vervolgens meteen op als een aanval. Dus voelen zij zich meer genoodzaakt zichzelf te bewijzen door niet meer te delegeren. Nog meer werk, dus nog meer stress.

Les voor vrouwen: Leer delegeren, want u kunt echt niet alles zelf doen. U bent een leider en een leider delegeert nu eenmaal.
Les voor mannen: Geen. Delegeren is prima, daar heeft u immers medewerkers voor.

3. Vrouwen schieten beter uit hun slof
Mannen schieten vaker uit hun slof dan vrouwen. Alhoewel dit geen goede eigenschap is voor een leidinggevende, wordt het bij mannen wel makkelijker geaccepteerd. Vrouwen worden meteen als een kreng gezien als ze dit doen. Liever lossen zij problemen op met overleg en begrip voor de ander. Die sensitiviteit zit er bij vrouwen van nature trouwens beter in gebakken dan bij mannen.

Les voor mannen: Leer andere mensen aanvoelen, ontwikkel uw sensitiviteit. Jawel, dat valt aan te leren. De beste methode is de confrontatie aangaan met vrouwelijke medewerkers. Vraag hen tijdens functioneringsgesprekken wat zij van u vinden als baas en hoe u met hun gevoelens omgaat. Een beetje eng, maar wel nuttig.
Les voor vrouwen: Ga zo door!

4. Mannen relativeren kritiek beter
Mannen leggen kritiek gemakkelijker naast zich neer dan vrouwen. Het is al langer bekend dat vrouwen kritiek op hun functioneren vaak te persoonlijk aanpakken. Daar valt heus wel wat aan te doen.

Les voor mannen: Goed dat u de kritiek niet persoonlijk opvat, maar leg het niet té makkelijk naast u neer. Luister er naar en kijk hoe u er beter van kunt worden. Kritiek komt niet voor niets.
Les voor vrouwen: Voor vrouwen geldt een typisch mannelijke oplossing: niet zeuren, maar doen. Zonder gekheid, het gaat er om kritiek om te buigen naar feedback waar u iets mee kunt; welk deel van de kritiek kunt u aangrijpen om zichzelf te verbeteren? .

5. Vrouwen zijn te bescheiden
Mannen hebben de neiging zichzelf te overschatten en vrouwen om onderschatten zichzelf juist meer. Mannen maken van magere resultaten megaprestaties en kloppen zich daarvoor op de borst. Dat valt op en doet de loopbaan goed. Vrouwen steken minder snel hun kop boven het maaiveld uit. Zij lopen niet te koop met hun kwaliteiten. Risico hiervan is dat zij niet gezien worden. Voorbeeld: op een vacature met acht vereiste competenties zal een vrouw pas reageren als ze zeker weet dat ze aan die acht criteria voldoen. Een man vindt zichzelf al goed genoeg als hij twee van de acht eisen kan inwilligen. De rest leert hij 'on the job' denkt hij.

Les voor mannen: Het is helemaal niet verkeerd om uitdagingen aan te gaan. Maar schat u vermogen om de ontbrekende vaardigheden te leren wel goed in.
Les voor vrouwen: Wees niet te bescheiden, laat maar zien wat u in huis heeft. Vertel gerust hoe tevreden de klant was met uw werk. Breng uw kwaliteiten naar voren. Competenties waarover u nog niet beschikt, zijn geen handicap, maar juist een uitdaging!

6. Mannen brengen hun plannen beter aan de man
Mannen presenteren ideeën beter dan vrouwen. Als het A is, dan is het A. De nuance komt later wel. Als zij al meteen hun stelling nuanceren ervaren zij dat als zwaktebod voor hun positie. Bovendien is op hoofdlijnen argumenteren een goede manier om gebrek aan detailkennis te camoufleren. Ongeveer goed is goed genoeg, als de presentatie maar uitblinkt.
Vrouwen zijn eerder geneigd de argumentatie of presentatie te doorspekken met details. De nuance dient om bij voorbaat alle mogelijk kritiek af te dekken. Dat werkt niet in hun voordeel.

Les voor mannen: Doe wat beter uw huiswerk. Zorg dat u naast de verpakking ook de inhoud kent. U mag best wat kritischer zijn op uw werk.
Les voor vrouwen: Argumenteer of presenteer op hoofdlijnen. Daar wordt uw boodschap sterker van. Uw detailkennis komt wel aan de orde als er vragen komen.

7. Vrouwen kunnen alles tegelijk
Vrouwelijke leiders zijn beter in transformationeel leiderschap. Zij kunnen beter omgaan met complexiteit en veranderende omgevingen en meerdere projecten in de lucht houden. Multitasken is niet een discipline die bij de mannen ingebakken zit. Mannen werken het liefst aan een doel tegelijk. Zij zijn daardoor wel taakgerichter en laten zich minder afleiden. Dat heeft een historische oorzaak. Vrouwen zijn van nature meer belast met het combineren van taken, zoals zorg en werk. En weten zo hoe ze taken moeten balanceren.

Les voor mannen: Multitasken leert u zo, niet in een training, maar gewoon thuis. Het beste is als u de handen uit de mouwen steekt en ook werk en zorg gaat combineren. Dus hup: verschoon die luiers en achter het aanrecht!
Les voor vrouwen: Leer taakgericht werken en laat u niet afleiden door andere verantwoordelijkheden waaraan u nu toch niets kunt doen.

8. Vrouwen zijn betere teamplayers
Mannen zijn individualistischer. Hun financiële beloning, en hun zelfontplooiing en hun prestaties staan voorop. Ze hebben de neiging de samenwerking wel eens uit het oog te verliezen en de communicatie met medewerkers te missen.
Vrouwen daarentegen zijn meer gericht op feedback, samenwerking, participatie en ontplooiing van hun medewerkers. Zij belonen medewerkers vaker met complimenten en schouderklopjes. Medewerkers groeien daarvan. Bij mannen ligt dat niet direct in de aard.

Les voor mannen: Verlies de samenwerking en vooral uw medewerkers niet uit het oog. Samen kunt u tot geweldige prestaties komen. Geef eens wat vaker een schouderklopje.
Les voor vrouwen: Kom vaker voor u zelf op, u hoeft niet altijd samen te werken. De betrokkenheid bij uw werknemers is helemaal goed, maar soms mag u daar wel wat zakelijker in zijn.

9. De ingrediënten voor de ideale leider
Eigenlijk bestaat dat recept niet. Want de ideale leider bestaat niet. Het profiel van een ideale leider is namelijk per bedrijf en per leidinggevende functie anders. Aan een directeur van een grote onderneming worden andere eisen gesteld, dan aan een leidinggevende op een administratieve afdeling.

Wees dus vooral uzelf. Zoek een balans in de competenties en sla niet door in het verwerven van de competenties van de andere sekse. Dus leer wat u kan, maar overdrijf niet. Bewaak uw eigen ontwikkeling en kwaliteiten. Bewustwording is het toverwoord, zowel van uw sterke als zwakke kanten. Besef dat er vooroordelen zijn en benut die in uw voordeel. Dan wordt u steeds meer een ideale leider.

Met dank aan: Eke Schins-Derksen, erkend adviseur van Investors in People en werkzaam bij Grontmij marktplan
Rudi Plettinx directeur Center for Creative Leadership en Maurits Bruel directeur De GeluksFabriek

Nieuwe vertrekdatum.( onder voorbehoud!?)

Onze vertrekdatum wordt nu 24 januari naar Schiphol, de 25 ste vliegen naar Johannesburg, de 26 ste aankomst in Port Elizabeth.
De verhuizers komen nu de 21 ste en zijn de 24 ste klaar.

De honden vertrekken 24 januari 's middag naar Schiphol met een koeriersdienst, vliegen ook de 25 ste maar naar Kaapstad en komen de 26 ste aan in P.E.

Inmiddels zijn de import papieren en een gezondheids certificaat per mail binnengekomen. lees verder ......



Dear Sandra

Please find attached the import permit for Mr. Pentega's 2 dogs.
I have also attached the 4 page Health certificate. This needs to be completed 7 days prior to the pets departure and certified by the government vet.

Please feel free to contact me should you require any further information.

Kind regards,
Christelle

Christelle van Zyl
Pet Travel Consultant

Stapels papieren voor visum!