maandag 23 juni 2008

Soms ben je trots om Nederlander te zijn.

De Nederlandse ambassade in Harare, Zimbabwe en de staf van de ambassade en de Zimbabwaanse oppositieleider van de M.D.C. Morgan Tsvangirai zijn veilig.

Deze gebeurtenis doet me denken aan Klaas de Jong, die veiligheid zocht voor meer dan een jaar bij de Nederlandse ambassade in Pretoria tijdens de apartheid in de jaren 80.

29 maart had Morgan Tsvangirai de voorverkiezingen gewonnen, maar wordt nu ernstig bedreigd door Mugabe en zijn aanhang.

Weer is het Nederland die veilig onder dak geeft, nu aan Morgan Tsvangirai de oppositie van Mugabe en zijn aanhang.
Wij komen op voor de humanitaire rechten! Een compliment voor onze minister Verhage, die dit op zijn schouders durft te nemen.!


lees verder nu.nl;
Tsvangirai zocht zondagavond zijn toevlucht tot de Nederlandse ambassade omdat hij zich bedreigd voelde. Vlak daarvoor had hij aangekondigd af te zien van deelname aan de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Zimbabwe van aanstaande vrijdag.
De afgelopen dagen zijn tientallen aanhangers van zijn oppositiepartij MDC door geweld van aanhangers van de partij van president Robert Mugabe om het leven gekomen en raakten honderden gewond.

Internationaal recht
Tsvangirai verblijft nu op het terrein dat formeel Nederlands grondgebied is. Volgens internationaal recht is het gastland, in dit geval Zimbabwe, verantwoordelijk voor de bescherming van de ambassade.
Nederland had de regering van Zimbabwe maandag aan deze verplichting herinnerd. Voor zover bekend hebben zich bij de ambassade geen ongeregeldheden voorgedaan.
Ban Ki-moon
VN-chef Ban Ki-moon heeft de Zimbabwaanse autoriteiten maandag aangespoord de presidentsverkiezingen van vrijdag uit te stellen. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties deed zijn uitlatingen na een bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad in New York.
Ban noemde het terugtrekken van oppositieleider Morgan Tsvangirai "begrijpelijk". "Er was te veel geweld, te veel intimidatie", aldus de VN-chef. De Zimbabwaanse bevolking heeft recht op vrije en eerlijke verkiezingen, zo zei Ban.
Tsvangirai zelf heeft de internationale gemeenschap maandag opgeroepen de presidentsverkiezingen "leeg en zinloos" te verklaren en een nieuwe stembusgang te organiseren.
Ingrijpen
"We hebben buitenlandse regeringen opgeroepen om - in deze ongekende situatie - in te grijpen en te garanderen dat de verkiezingen tot leeg en zinloos worden verklaard, als ze dat kunnen doen", zei de leider van de MDC-partij per telefoon tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN.
Tsvangirai riep de internationale gemeenschap op om onder leiding van de Afrikaanse Unie te zorgen voor "een soort overgangsperiode