woensdag 14 januari 2009

Tuin der Lusten van Jeroen Bosch.Met name dit schilderij met zoveel bijzondere details is heel bijzonder om met Google earth's virtuele tour in het Del Prado museum in Madrid te bestuderen. (zie vorig bericht)
Op het linkerpaneel staan Adam en Eva in het paradijs met verschillende wonderlijke dieren. De aardse lusten met veel naakte figuren, veel fruit en vogels zijn afgebeeld op het grotere middenpaneel. Op de rechterkant staat de hel afgebeeld, waarin de zondaars de meest verschrikkelijke straffen ondergaan.

Op de buitenste panelen van de triptiek, als de twee zijpanelen gesloten zijn, is een grote bol geschilderd, die de hemelbol voorstelt met daarbinnen, op een plat vlak, de aarde. Deze bol geeft de wereld weer na de derde dag van het scheppingsverhaal volgens het boek Genesis.

Virtueel Prado museum bezoek!
De wereld wordt steeds virtueler. Zelfs voor een museum-bezoek hoef je de deur niet meer uit. Zo heeft het Prado-museum in Madrid samen met Google Earth een deel van zijn collectie op internet gezet. Die is daar nu beter, mooier en nauwkeuriger te zien dan in het echt.
Het gaat om werken van onder anderen Francisco Goya en Peter Paul Rubens.
De foto's zijn samengesteld uit in totaal 8.200 hogeresolutiefoto's. Dit maakt het mogelijk om details te zien die normaal gesproken enkel een restaurateur, gewapend met een vergrootglas en staande op hoge een ladder, onder ogen krijgt. Denk aan een minuscuul scheurtje in de verf, de textuur van het doek of de glans van een traan.


Het Museo del Prado zelf is ook in 3D in Google Earth te vinden.
Download de laatste versie van Google Earth, reis naar Madrid naar het museum Del Prado naar de masterpieces.