donderdag 3 juni 2010

Genieten al mijn vier kinderen thuis in Sassenage !
Klaprozen.

Tijdens mijn dagelijkse fietstocht kom ik langs een korenveld die momenteel helemaal prachtig, opvallend rood is gekleurd door een bloemenzee van klaprozen.
Ik ben begonnen aan een klaprozen foto reportage. Eerst door de wind dansende klaprozen gefotografeerd daarna de details gefotografeerd. Omdat de wind de bloemen niet stilhoudt, heb ik klaprozen geplukt en meegenomen naar huis. Vervolgens macro-opnames gemaakt van vers geplukte bloemen, na een paar uur weer foto's genomen. De blaadjes zijn inmiddels plakkeriger en beginnen de rimpelen en of worden crêpepapier achtig. De bloemen kleven aan het papier. De volgende dag wederom foto's genomen. Inmiddels zijn er donkere vlekken te zien en is de bloem gekrompen door uitdroging. Hier composities van gemaakt.
Ook het proces van de groei gevolgd. Knop, knop dit net open gaat, bloem in verschillende stadia van bloei. De zaaddoos die te voorschijn komt, het verliezen van bladeren, het verkleuren, stuifmeel van de stampers, de haartjes op de stelen.
Door de foto's beeldvullend te maken in detail krijg je spannende uitvergrote vormen.
Het uitvergrote detail is voor mij inspirerend om na te schilderen op een groot doek.
Het resultaat lijkt en is abstract maar in wezen is het iets wat bestaat, iets organisch. Meer foto's zijn te zien in een slideshow in vorig bericht.
Naast het schilderen op deze manier werk ik ook graag met bloemen. Ik ben gek op bloemen ! Maak op de poterie bloemen vazen o.a. met vele gaten erin om op een andere manier boeketten te schikken. Maak stillevens, composities met hop(pe)takken, maiskolven, druiven, maak kransen van kamperfoelietakken ( deze breken niet als je ze in een ronde vorm buigt). Vaak zijn het dingen die ik op mijn fietstochten tegenkom in de natuur die ik gebruik.
In het verleden heb ik in een tulbandvorm een gelatine mengsel gedaan met rozenblaadjes in verschillende kleuren, lavendel en nog wat andere groene elementen. Na enige uren dit gestort op een groot zwart bord, in het middel een kaarsje gezet. Ziet er prachtig, bijna eetbaar lekker uit. Zeker 's avonds door de transparantie schijnt het kaarsje door de gelatine laag van de bloemen.