woensdag 26 december 2007

zomervakantie Groningen en het "Schathoes" en oesters


Afgelopen zomer hebben we twee weken doorgebracht in de provincie Groningen.
Eerst een week in Vierhuizen, daarna een weekje in Sebaldeburen.
Toch nog even gezellig in de buurt van onze ouders vanwege ons vertrek naar Zuid-Afrika nu.Het was verrassend leuk! We hebben zeer genoten van het Groninger landschap met zijn erfgoed. In Vierhuizen heeft Gerhard met veel interesse de kerk bekeken.Ze waren toen net begonnen met de restauratie.Verder hebben we veel gefietst, gevaren op de Maren van Eenrum en omstreken. Heerlijk gegeten bij het "Schathoes" bij Verhildersum te Leens.

lees verder verhaaltje over Oesters van het Schathoes.

De oester bezongen.
De lekkerste oester is afkomstig van onze eigen stukje waddenkust en wordt 'gevangen' (geplukt, geraapt, gesneden) door Timo van Straten. Timo heeft daarvoor zijn eigen geheime plekjes die wij ook niet mogen weten. De oesters die Timo meebrengt zien er aan de buitenkant ruw uit, ze zijn bezaaid met pokken en ze zijn heel vaak aan elkaar gegroeid, echte zeebonken zijn het dus.

Aan de binnenkant zijn ze namelijk dik, wit en vlezig, precies zoals je ze hebben wilt. Het contrast tussen buitenkant en binnenkant kan haast niet groter zijn en misschien zit daar ook wel een groot deel van de verrukking die je bevangt als je een oester eet.

Het lekkere van het oester eten zit 'm uiteindelijk in het naar binnen slobberen, sommigen zeggen 'van een hap zout water', maar dat is het natuurlijk niet, het is meer ' van een hap zee'. En dan zonder gehoest en geproest en mét een heleboel fijne gevoelens van vrijheid erbij. Hoe dan ook, tegen de tijd dat je de oester hebt doorgeslikt heb je ook het een en ander meegemaakt.

Volgens souschef Jos die erg veel van dieren houdt en daar ook het grootste respect voor heeft, is een oester zo lekker omdat de zee er doorheen is gegaan. Hij houdt van de vlezigheid en de intensiteit van de smaak. 'Het leeft', zegt hij, 'het is een stukje leven wat je in je mond hebt. En het is mooi, het ontwikkelt zich in twee, drie jaar, het is een creatie van het zand.'

Alleen als de r in de maand is heb je eetbare schaal- en schelpdieren, dus ook oesters. 's Zomers bijvoorbeeld moet je ze niet eten, dan hebben ze een dikke, vettige smaak en zitten ze vol zaad.

De oude Romeinen aten ze al, bij nederzettingen zijn oesterschelpen gevonden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten