zondag 13 september 2015

Ankie Manders en Karel Appel in Schiedam.

Vandaag bij een vriendin langs geweest in Schiedam tijdens de Open ateliers dagen.
De zeer hartelijke en begaafde kunstenaresse Ankie Manders maakt prachtige beelden, keramiek en schilderijen !!
Prachtige installatie met mannetje en hun roep.

Via een korte stadswandeling in het Stedelijk museum Schiedam terecht gekomen.

Stedelijk museum Schiedam Hoofdmoot in de tentoonstelling is een serie van honderd nooit geëxposeerde inkttekeningen van Appel, in 1987 gemaakt bij poëzie van de Franse schrijver Claude Fournet, getiteld Portret van de geverfde man.  Laat je ogen/ Een wereld maken/ Van elk beeld.’ Deze dichtregel had het motto kunnen zijn van Karel Appel (Amsterdam, 1921 – Zürich, 2006), die na de Tweede Wereldoorlog met zijn collega’s van de Cobra-beweging de kunst een nieuw gezicht gaf.
Zijn werk was expressief en veelkleurig, alsof hij de vrijheid zelf schilderde. En hij bezong die vrijheid ook in eigen gedichten. Appel mixte beeldende kunst en literatuur. Met dichters als Hugo Claus en Bert Schierbeek maakte hij boeken waarin beeld en tekst elkaar aanvullen. In 1986 verscheen zijn eigen dichtbundel Karel Appel, De kleurige onbekende.

Het Stedelijk Museum Schiedam toont deze zomer met groot plezier Appels schilderingen en gedichten. Hoofdmoot: een serie van honderd nooit eerder geëxposeerde inkttekeningen, in 1987 gemaakt bij poëzie van de Franse schrijver en museumdirecteur Claude Fournet, getiteld Portret van de geverfde man. Fournet was verantwoordelijk voor een Appel-retrospectief in het Musée d’Art Moderne et d’Art Contemporain in Nice in 1987. Zijn temperamentvolle gedicht beschrijft kunst en vriendschap: ‘De man die geschilderd wordt is het portret van de dubbele mens/de mens met twee gezichten…’

Speciaal voor deze tentoonstelling is een filmportret gemaakt van Claude Fournet, waarin hij vertelt over zijn samenwerking met Karel Appel. De Nederlandse regisseur Karim Traïdia reisde hiervoor naar Nice, waar Fournet bij uitzondering voor de camera verscheen. Het Stedelijk Museum Schiedam exposeert bovendien een selectie uit de topstukken van Appel uit eigen collectie. En ook Karel Appel zelf komt in beeld, terwijl hij voor de camera enkele gedichten voorleest uit De kleurige onbekende.

De tentoonstelling Karel Appel. De Geverfde Man is mede mogelijk gemaakt dankzij Alain Cheurfa en Karim Traïdia.(bron Stedelijk museum Schiedam )
Verder wat schilderijen van Karel Appel zoals "De wilde jongen", 1954
Karel Appel de grote schilder en beeldhouwer die na de 2 de wereldoorlog samen met zijn collega's van de Cobra beweging de kunst een nieuw gezicht gaf. Hij verwierf wereldroem met de rauwe expressie en veelkleurige spontaniteit in zijn spetterende werk. Appel doorbrak tradities en grenzen in de kunst: alsof hij de vrijheid zelf schilderde. ( bron: Wilma Sütö)

Nog enige andere exposities met o.a. een prachtige Lucebert en Marlene Dumas.

Een verdere impressie van het museum....
1 opmerking: