zaterdag 1 mei 2010

Koninginnedag in Frankrijk.Gerhard tijdens een optreden op Koninginnedag van de Nederlandse club.

Op zich houdt Koninginnedag me niet zo bezig. Maar dit jaar kwam Beatrix naar Middelburg, de stad waar ik bijna 25 jaar met veel plezier heb gewoond. Dus ben ik gaan kijken naar de live uitzending. Ik zag bekende gezichten en een dochter van een vriendin bij een hockey demonstratie van mijn oude hockeyclub. Ik heb genoten van de beelden van het prachtige Middelburg. Wel vraag ik me af of Koninginnedag nog van deze tijd is. Zeker als je het kostenplaatje ziet en alle extra beveiligingen. In ieder geval heeft Koos de burgemeester goed zijn best gedaan om Middelburg te promoten.
In Frankrijk hadden wij voor het eerst een Koninginnedag van de Nederlandse club met een gezamenlijke traditionele nasi maaltijd, nu voor het eerst met muziek optredens. Gerhard trad ook op met zijn klarinet. Het bedenken van een gerecht was geen sinecure. Ik heb geprobeerd met behulp van Amerikaanse pindakaas een satésaus te maken voor mijn niet vegetarische Gado Gado. Had er afgezien van sperziebonen stiekem wat gemarineerde, gebakken kipfilet toegevoegd. Zelfs met vier tenen knoflook, Franse kroepoek, stem gember, Franse ketjap, een restje Nederlandse Seroendeng en Franse sambal was het duidelijk niet echt de Nederlandse satésaus, die ik zo lekker vind. Conimex wordt in Frankrijk niet verkocht. Normaal gesproken maak ik alles zelf, koop geen blikken, potjes, of mixen,of bijna kant en klaar produkten maar als uitzondering wel Seroendeng en Javaanse satésaus van Conimex. Dat kan ik niet beter maken. Het was bovendien een hele zoektocht naar de juiste ingrediënten en kruiden voor mij.
Zeer gastvrij zijn wij ontvangen door een Vlaams echtpaar, zonder Nederlandse Koninginnendag traditie, met bijzonder muzikale kinderen met viool, piano, harp en gitaar om gezellig Koninginnedag te vieren
Afgelopen week was voor ons doen druk met sociale activiteiten. Een afscheidsdiner van Gerhard zijn werk. Duits met Zwitsers, Frans met Fransen en Franstalige Canadezen, Engels met onder andere een Schot en zelfs Nederlands gesproken. Het went aardig het switchen naar steeds weer een andere taal. Verder een avond met mijn Nederlandse boekenclub gehad. Weer een boek behandeld die ik al had gelezen 3 jaar geleden. De verdronkene van Margriet de Moor. Na de storm film en boek en tijdens mijn laatste vlucht mijn blik vanuit het vliegtuig over de Zeeuwse eilanden en besef dat Zeeland wel door heel veel water wordt omgeven, had ik geen zin om het boek voor de 2 de maal te lezen, pffff weer verhalen over de watersnoodramp ! Wel heb ik hoop ik mijn steentje bijgedragen deze avond met mijn kennis van het Zeeuwse over onder andere de zogenaamde waterhuizen, klederdracht ( met zijn beukjes) en het strenge gereformeerde geloof, wat nog steeds bestaat in enkele dorpen op Walcheren. Over de klederdracht had ik graag het filmpje van de gebroeders de Nooijer willen laten zien. Misschien shockerend, dat was het zeker in Middelburg binnen bepaalde kringen. Maar een mooie, leuke, moderne en spannende manier om te zien wat een man en vrouw in Zeeuwse klederdracht allemaal draagt. Ik kon op you tube alleen een heel kort fragment vinden helaas. Ook was het leuk geweest om het mooie Requiem van 53 te laten horen van Douwe Eisenga, een bekende Middelburgse componist.
Zaterdag eindelijk weer eens paardgereden met Gerhard en onze "compatriots" die ons hebben meegenomen op een buitenrit, was waanzinnig gezellig en we genoten van de natuur.
Zaterdag kreeg Noor een Noorse en Amerikaanse(Utah)te logeren. Ze hadden dikke pret met elkaar, zongen mee op liedjes van o.a. de Beatles(ja,ja ongelofelijk), maakten ze fimokralen, waren aan het tekenen en schilderen, gingen pannenkoeken bakken samen en namen een duik in ons zwembad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten