zaterdag 4 oktober 2008

Afrikaans nieuws.


Natuurlijk houd ik het(Zuid)Afrikaanse nieuws in de gaten.
Thabo Mbeki is afgetreden als president. Het partijbestuur vroeg Mbeki om op te stappen. Mbeki stond onder druk om af te treden sinds een rechter oordeelde dat hij een belangrijke rol speelde in het besluit om ANC-leider Jacob Zuma te vervolgen voor corruptie.
Ook is er nog steeds geen akkoord in Zimbabwe. President Robert Mugabe en beoogd premier en oppositieleider Morgan Tsvangirai zijn het opnieuw niet eens geworden over de vorming van een regering van nationale eenheid.
Knelpunt is de verdeling van enkele cruciale ministeries, waaronder die van Financiën en Binnenlandse Zaken. Mugabe en Tsvangirai kwamen vorige maand na Zuid-Afrikaanse bemiddeling tot een akkoord dat een eind moet maken aan de politieke en economische crisis.
Het parlement van Zuid-Afrika heeft Kgalema Motlanthe benoemd tot nieuwe president van Zuid-Afrika.
Motlanthe, vicevoorzitter van regeringspartij ANC, wordt geacht te fungeren als tijdelijk president tot de verkiezingen volgend jaar. Dan wordt zeer waarschijnlijk ANC-leider Jacob Zuma gekozen tot president.
Motlanthe’s benoeming gold van tevoren als een zekerheid: het ANC beschikt over een ruime meerderheid van de zetels en Motlanthe, een veteraan van de anti-apartheidsstrijd, geniet aanzien onder aanhangers van zowel Mbeki als Zuma.
Motlanthe zal moeten proberen de verschillende kampen binnen het ANC bijeen te houden. In navolging van Mbeki treedt vandaag eenderde van de ministersploeg terug, van wie een gedeelte bereid is om onder Motlanthe terug te keren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten