zondag 10 juni 2012

Vlierbloesem siroop.

Prachtige heerlijk ruikende vlierbloesem geplukt in de duinen van Rockanje. Vervolgens er siroop van gemaakt, heerlijk fris en dorstlessend.Bereidingswijze

Ingrediënten; 1,5 liter water, 25 vlierbloesemschermen, 3 bio citroenen, 1 kilo suiker, 100 gr citroenzuur.
 Pluk 25 mooie vlierbloesemschermen. Indien er beestjes opzitten, pluk deze er dan af, maar spoel de schermen zeker niet met water, dan verlies je het aromatische stuifmeel! Pluk dus ook geen bloesems als het regent. Let erop dat de bloesems nog mooi bloeien en al open staan. Eind mei is de beste periode hiervoor.

Leg de schermen in een pan, doe er de in schijfjes gesneden citroenen bij en water en zet een deksel op de pan.  Dit mengsel laat je 36 uur trekken op een koele plek. Roer af en toe eens.
Giet dit mengsel na 36 uur trekken door een neteldoek (heb je dit niet, gebruik dan een heel propere zakdoek of dunne keukenhanddoek) en laat uitlekken. Knijp het resterende vocht uit de doek. Voeg citroenzuur en suiker toe en breng het aan de kook en laat afkoelen. Citroenzuur is een bewaarmiddel en is bij de apotheek verkrijgbaar.

De siroop is nu klaar om in flessen te doen. Je kan deze drinken met water of er een sorbet van maken, maar nog beter is om er een heerlijk zomerse cocktail mee te brouwen, de ideale aperitief voor je veggie-bbq!

1/3 vlierbloesemsiroop
1/3 gin
1/3 spuitwater
ijsblokje
Serveren in een champagneglas.