donderdag 12 april 2012

Vandaag op de bonnefooi op stap.Op de bonnefooi terecht gekomen in het natuurgebied van Kwade hoek. Zonder GPS en kaart via Stellendam terecht gekomen in Havenhoofd, daarna hele smalle weggetjes met af en toe borden " stranden" gevolgd.
Ik had vanaf het hondenstrand van Voorne-Putten een strand aan de overkant op Goeree gezien, dit wekte al enige tijd mijn nieuwsgierigheid.
In een waarlijk paradijselijk duin, schorren, slikken en strandgebied kwam ik terecht, heel erg genieten voor mij en de hondjes. Een desolaat gebied, geen strandtenten en dus weinig mensen met prachtige duinen en binnenwatertjes. De parnassia en de vleeskleurige riet orchis komen er in de zomer voor. Verder natuurlijk vele vogels die nu aan het broeden zijn, dus bepaalde gebieden gemeden met mijn honden om de rust er niet te verstoren.
Ik besefte me vandaag des te meer dat ik toch een bevoorrecht mens ben, ondanks alles !
Alle plekken waar ik heb gewoond waren bijzonder en mooi, ook de vriendschappen.
Het is elke keer weer flink omschakelen na een verhuizing maar gelukkig blijven de echte goede vriendschappen bestaan en zijn er vliegtuigen, treinen en auto' s die mij op elk gewenst moment kunnen terugbrengen naar mijn geliefde buitenlandse verblijfplaatsen, zelfs binnen Nederland.
Maar mijn kinderen en familie zijn uiteindelijk het aller belangrijkste !


Bron en meer informatie: http://www.natuurmonumenten.nl/content/natuurgebied/duinen-van-goeree/de-kwade-hoek

Kwade Hoek is een dynamisch getijdengebied. Het werd vroeger 'de kwaaien hoek' genoemd vanwege de verraderlijke stroming en zandbanken voor de kust. Vele schepen zijn hier op vast gelopen. Vroeger waren de schippers blij als ze 'de kwaaien hoek' voorbij waren. Verderop bevond zich dan de 'goede rede' waar ze veilig aan konden meren. Dat is de plaats Goedereede geworden.

Nog steeds is de zee de baas in de Kwade Hoek. Gelukkig is het natuurgebied bij de Deltawerken buitendijks gebleven. Vooral in de winter stroomt het zoute water via geulen en kreken ver het gebied in. Grote stukken land komen onder water te staan. Wind, water en getij brengen het landschap voortdurend in beweging.
Wat een verscheidenheid in kleur bij de mesheften. Tot nu toe maar 1 soort, kleur gezien.
Een onverwachte prachtige zonnige dag met prachtige wolken. De weersvoorspelling was eigenlijk helemaal niet goed. Vaak valt het mee met regen aan de kust.


Goed initiatief, " doe mee en verlos de zee " !

Op de terug weg even verse vis gekocht in Stellendam. Leuke gedecoreerde visafslag van Stellendam met heerlijke vis, schaal en schelpdieren.


Even een heerlijk harinkje eten, de hoeveelste sinds mijn verblijf in Nederland ?, ik ben de tel kwijt ! Adriaan was ook een groot liefhebber van haring. Tijdens mijn zwangerschap van Adriaan nam ik regelmatig na mijn werk, langskomend bij vistent in Domburg een haring. Geen augurken dus maar maatjes haring!


Jonathan ?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten