zondag 20 november 2011

Blauwe flitsen ?

Zeker de laatste tijd zie ik regelmatig weer voorbij vliegende blauwe flitsen bij de rivier de Furon gelegen in ons dorp, waar ik elke dag langs rijd op mijn fiets met mijn honden. Blauwe flitsen, ja inderdaad !
Het zijn de meer dan prachtige ijsvogels in het Frans martin pêcheur in het Engels common kingfisher die voorbij flitsen met hoge snelheid in betoverende lichtgevende blauwe en turquoise kleuren. Hun voorkant is oranje en duidelijk minder opvallend zeker aan de oevers van de rivier in de herfst.

De theorie over de voorbij vliegende blauwe flits zou volgens ons boek zijn:
Het felste blauw zit op de staart en rug en dat kan goed worden gezien bij een vogel in de vlucht. Het zijn alleen de puntjes van de veren die zorgen voor de kleuren flits. Het blauw wordt omschreven als "elektrisch" en verschuivend van azuur naar kobalt. De kleur die we zien wordt veroorzaakt door de structuur van de veren en niet door de pigmenten.(?) Hun structuur is zodat wanneer ze door licht worden geraakt de blauwe golflengtes meer worden verspreid dan de rode, een fenomeen dat bekend staat als het Tyndall effect............enz.
Zal wel, de theorie....!
Gerhard wees mij trouwens op een artikel over de mythe van het Tyndall effect bij blauwe vogelveren. http://www.mutavi.info/ned/ntyndall.htm
Ik kan gelukkig blijkbaar toch nog genieten van deze blauwe flits momenten ondanks de dramatiek nu in mijn leven die gedurende de dag mijn gedachten nog steeds overheersen en niet omkeerbaar zijn.

In Zuid-Afrika en in Botswana zijn onze ogen geopend voor al die prachtige tropische vogels.

Vaak heb ik mijn fototoestel bij me maar tot op heden is het mij niet gelukt om een ijsvogel te fotograferen, ze zijn mij te snel af. Heb geen mitrailleur fototoestel of een film apparaat met slow motion mogelijkheden.

Slow motion!http://www.bbc.co.uk/nature/life/Common_Kingfisher
http://www.vogelbescherming.nl/vogels_kijken/vogelgids/zoekresultaat/detailpagina/q/vogel/94
http://www.cosmox.nl/boeken/ijsvogels-%7Bian_llewellyn-ian-llewellyn-david_chandler-david-chandler%7D-9789052108186

Geen opmerkingen:

Een reactie posten