donderdag 14 april 2011

Pharmacie of apotheek in huize Pentenga !

Voorwaarts !

Na een periode van vrienden en familie in het ziekenhuis is uiteindelijk weer iedereen gelukkig thuis.
Een goede vriend van ons was in Miami bij zijn dochter op bezoek en kreeg een dubbele longontsteking met een hele gemene bacterie. Een opname op de I.C. van bijna 5 weken met beademing en al was het gevolg. Inmiddels is hij goddank weer thuis in Nederland om verder te revalideren.
Vervolgens heeft mijn Nederlandse vriendin hier twee operaties ondergaan binnen 3 weken. Nu herstellende van hopelijk succesvolle verlopen operaties.
Deze week werd mijn broer met 40,5 C koorts opgenomen in het ziekenhuis maar is gelukkig vandaag weer thuis gekomen.
Jurren loopt nog steeds met 5 hechtingen in zijn rug, a.s. maandag uitslag.
Gerhard krijgt volgende week zijn eerste implantaat in zijn mond.
Spikkel had een wond in een van haar kussentjes van haar poten.
Momenteel staan er in de keuken betadine zalf voor Spikkel en gazen in verschillende maten en speciaal zeer goed klevend verband.
Voor Jurren gazen, speciale pleisters, chloorhexedine ontsmettings vloeistof en een set om hechtingen te verwijderen voor a.s. maandag.
Voor Gerhard staat klaar chloorhexedine mond spoeling, antibiotica Clamoxyl 3x 1 gr, pijnstiller Klipal 600 mg paracetamol/ 50 mg codeine, prednisolon 20 mg en homeopatische arnica korrels.
Een apotheek aan huis lijkt het hier wel !
Het gaat hier duidelijk niet zoals in Nederland. Zo moet je je eigen verdovings vloeistof meenemen, Lidocaine + adrenaline en hechtdraden. Na een doktersbezoek moet je meteen afrekenen per cheque, ja die bestaan hier nog steeds !!
Wij kunnen in principe zonder verwijzing van de huisarts naar een specialist gaan. Wel zo gemakkelijk en minder tijdrovend maar o.k. wij hebben een Canadese ziektekostenverzekering.
Na een apotheek bezoek zijn er op de doosjes van de medicijnen geen keurige etiketten met gebruik geplakt. Je houdt het recept van de dokter voor de gebruiksaanwijzingen! Geen stickertjes, kijk uit bij het gebruik van alcohol, kan rijvaardigheid beïnvloeden Nee je moet zeker als leek hier de bijsluiter heel erg nauwkeurig bestuderen !
De voorraden in de Franse apotheken zijn miniem. Er zijn in Frankrijk ook zoveel apotheken en dus is er veel concurrentie en voorraden kosten geld. Het lijkt wel of er bijna op elke hoek van de straat een schreeuwend groen kruis staat met vooral reclames en de temperatuur van dat moment. Zeer regelmatig moet je dus later dus terug komen om je medicijnen op te halen vanwege het feit dat ze niet in voorraad zijn. Artsen schrijven bijna nooit generieke medicijnen voor ( medicijnen zonder octrooi rechten, een stuk goedkoper !) maar apotheken leveren ze toch wel als dit mogelijk is!
Gelukkig is potjes Latijn, medische Latijnse termen en ook in het Frans, helemaal geen probleem voor mij.
De goede controlerende rol van de Nederlandse apotheek werd deze week weer bevestigd. Mijn vader kreeg een medicijn voorgeschreven bij een specialist maar deze bleek niet samen te gaan (interactie) met een medicijn voorgeschreven door de huisarts !. Specialist besloot zonder overleg met huisarts te stoppen met het voorgeschreven medicijn en te beginnen met zijn voorgeschreven medicatie !
Hiërarchie ?!; daar hebben wij in Frankrijk nog veel meer mee te maken dan in Nederland....

Vandaag stond er in "le Monde" een artikel over "overconsumptie van medicijnen in Frankrijk"
Voor Franse insiders, in dit artikel staat niet alles vermeld:
http://www.lemonde.fr/week-end/article/2011/04/15/le-medicament-rachete-la-maladie-comme-l-eucharistie-rachete-l-ame_1508382_1477893.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten