vrijdag 2 januari 2009

Elfstedentocht ?!

Zou mooi zijn als er een Elstedentocht komt dit jaar, precies honderd jaar na oprichting van de vereniging. Gerhard is nog steeds trouw lid en heeft er twee meegereden in 85 en 86. Zijn trots verdiende kruisjes liggen veilig in onze kluis opgeborgen. Schaatsen heeft hij al jaren niet meer gedaan. Zijn conditie is redelijk goed omdat hij 100 km per week fietst. Vandaag was hij aan het snowboarden met Jur en Lennard.


bron Telegraaf
Elfstedentocht nog ver weg

Ondanks dat de 22 rayonhoofden in Friesland al dagenlang gaatjes in het ijs boren om de ijsdiktes te meten, is een Elfstedentocht nog lang niet aan de orde.

Hoewel het ijs nog verraderlijk is wordt er al druk geschaatst op de Bonkevaart bij de finish van de Elfstedentocht.

Het recept voor een Elfstedentocht is als volgt volgens Jan Oostenbrug van de Friesche IJsbond: "Minimaal zeven nachten achter elkaar moet het min tien graden vriezen. Pas dan kan het doorgaan. Momenteel heb je ijslagen van vijf centimeter. Dat is niet voldoende. Bovendien heeft het in de nieuwjaarsnacht niet gevroren", aldus Oostenbrug.

In totaal 22 rayonhoofden inspecteren de wateren. "Ze geven me de standen door en met behulp van speciale ijsgroeimodellen kunnen we een berekening maken. Graag wil ik iedereen waarschuwen niet de oppervlaktewateren op te gaan om te gaan schaatsen. Het is volstrekt onbetrouwbaar. Zoek gewoon de reguliere ijsbanen op om te schaatsen", zegt Oostenbrug.

Hij hoopt dat het niet gaat sneeuwen, want dat isoleert en houdt ijsgroei tegen.

http://www.elfstedentocht.nl/sjablonen/2/default.asp?objectID=20

http://www.elfstedentocht.nl/sjablonen/2/infotype/webpage/view.asp?objectID=137 (English version)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten