dinsdag 30 december 2008

Mooie bloemen die tulpen.


Tulpen van Jetske als bedankje. Ze is helaas weer vertrokken vandaag.De tulp behoort tot de Leliefamilie, wist ik niet, o.k. meeldraden, stamper en geur hebben een overeenkomst. Van origine komt de bloem niet uit Turkije zoals ik altijd dacht, maar uit Kazachstan, Iran en Afghanistan. Crocussen hebben ze ook veel in Iran en omstreken. Zo kreeg Gerhard vorig jaar een hele grote doos vol met Iraanse saffraan (meeldraden van een crocus) van Iraanse bezoekers in zijn fabriek.
Goed verder met de tulpen, die verschenen rond 1600 pas in Nederland. De naam tulp is afkomstig van het Perzische woord 'tulipan' wat tulband betekent. Ottomaanse sultans droegen een tulp op hun tulband als symbool voor leven en vruchtbaarheid.
Ik heb geen tulp gezien in Zuid-Afrika, blijkbaar omdat ze alleen kunnen groeien in koude streken. Die kou kan me af en toe gestolen worden hier, daarom missen we het Zuid-Afrikaanse weer plus de rest best wel. Hoewel skiën is ook wel leuk.
In Nederland kocht ik altijd elke week tig bossen tulpen in de winter, omdat ik een echte bloemen liefhebber ben. In Frankrijk zijn bloemen vrij prijzig en bovendien vaak lelijk en truttig. Blauwe chrysanten doen het hier goed.
Zal ik iets met bloemen beginnen hier in Frankrijk en mijn fantasie op hol laten slaan?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten