zaterdag 29 november 2008

Even terug in de tijd naar aanleiding van aankoop DVD vandaag.

Het boek over Jonathan Livingston Seagull, die ik aanschafte op 14 jarige leeftijd. Trouwens destijds zag de kaft er anders uit. (blauw)

De lp van Neil Diamond die ik toen in mijn bezit had.

Bekijk filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=mves3140dK0

Vandaag per toeval de DVD van de oude film Jonathan Livingston the Seagull ("le Goeland") in het Frans gevonden in de supermarkt. Ooit als jong meisje was ik daar fan van. Die gekke Fransen maken zelfs de titel Frans. Ze verfransen alles, door nasynchronisatie. Ze horen bijna geen Engels. Geen wonder dat ze zulk slecht Engels spreken.
Een film met prachtige beelden van zee, lucht en wolken, deed me denken aan de ruige Indische oceaan. De muziek van Neil Diamond is echt bijzonder mooi en passend.
De verfilming van het boek van Richard Bach, gaat over de jonge meeuw Jonathan die door zijn groep wordt verstoten omdat hij de grenzen van het vliegen wil verkennen. De essentie van het verhaal is misschien wat vaag en geitenwollensokkerig. Over de les van het leven. Dat je het leven niet moet ondergaan, maar dat je op een of andere manier je eigen volmaaktheid moet zoeken.

Jonathan Livingstne seagull de zeemeeuw die vliegt om het vliegen, en niet zoals de andere meeuwen vliegt om op zoek te gaan naar eten, wordt ter verantwoording geroepen bij de meeuwenraad, nadat hij het voor elkaar heeft gekregen zo hard te vliegen zoals een meeuw nog nooit heeft gevlogen. Jonathan wordt duidelijk gemaakt dat zijn gedrag niet wordt getolereerd en dat hij uit zijn Vlucht wordt verbannen. Jonathan moet alleen verder en komt bij een groep oudere meeuwen die zijn zoals hij is, die ook de grenzen van het vliegen hebben verkend. En die hem wijsheden geven.

De liefde voor het vliegen heeft er voor gezorgd dat hij dieper kan duiken naar vissen die lekkerder zijn, die liefde heeft geleid tot een overvloed aan voedsel.

Leer niets en de volgende is precies hetzelfde als deze.

We moeten onze eigen volmaaktheid zoeken. Dat is de reden van het bestaan. Als je nooit afwijkt van hoe je jezelf ziet zul je nooit zien dat je andere mogelijkheden hebt.

Omgeef je met de mensen die je inspireren, die jou energie geven, die jij energie kunt geven, die naar jou luisteren, echt luisteren, empatisch en begrijpend luisteren, mensen die wat te vertellen hebben, die van jou willen leren, en waar jij van leert.

Verlaat de mensen die je afremmen, en die je opjagen, die je angst aanpraten, die overal beren op de weg zien, die je energie kosten, die de energie uit je zuigen, waar je moe van wordt, mensen die oordelen, beoordelen, die overal een mening over hebben, alles van je betwisten, die over van alles wat moeten vinden, ongevraagd hun mening aan je opdringen.

Geef. Deel. Luister. Begrijp. Voel. Denk. Vraag. Vertel. Geniet. Onvoorwaardelijk.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten