zaterdag 23 februari 2008

De Bat Mitswa van Sarah

Noor was vandaag uitgenodigd voor de Bat Mitswa van haar klasgenootje Sarah.
Als een Joods meisje 12 jaar wordt, dan wordt zij beschouwd als een meerderjarig meisje met eigen verantwoording onder de Joodse wet. Zij heeft zich te houden aan de geboden die in de Tora staan. Zij moet op de eerste sjabbat na haar 12 de verjaardag, volgens de Joodse kalender een stuk foutloos voorlezen uit de Tora. Daarna is er een feestelijke viering met familie en vrienden.
Om 11 uur werden we verwacht in een Joods gebouw. De plechtigheid in de synagoge was toen nog bezig. Wij moesten als gasten buiten wachten. Na de plechtigheid gingen we met zij allen naar een grote feestzaal. Ongelofelijk mooi versierd, een kring van ronde tafels met elk in een eigen kleur servetten en prachtige boeketten bloemen. In het midden van de zaal een groot koosjer buffet. Alle mannen hadden een keppeltje op, vrouwen allemaal de schouders bedekt.
Na het bijzondere buffet begonnen de toespraken. Zonder microfoon wat dat mag niet op sjabbat. Eerst de moeder van Sarah en andere familie leden hielden een verhaal over Sarah.
Ook gaf Sarah zelf een toespraak, echt knap hoor. Als een na laatste hield haar oom een toespraak, dit zou eigenlijk haar vader moeten doen. Heel verdrietig is dat haar vader een jaar geleden is overleden. De rabbijn sloot het geheel af met allerlei Hebreeuwse liederen en gebeden
Toen mochten wij haar en haar moeder feliciteren. Echt indrukwekkend om zoiets mee te maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten