dinsdag 8 november 2011

Pot op het vuur.


Pot au feu volgens grootmoeders recept.



Een winters recept met mergpijpjes, schenkelvlees, runderbot voor de gelatine en puntborst, een mals en mager stuk vlees. 3 uur tegen de kook aanlaten met uien met kruidnagels erin, wortels, prei, selderij, rapen, peperkorrels, verse tijm, laurierblad en zout. Het laatste half uur pas de mergpijpjes toevoegen. Eet smakelijk !

http://www.nrcnext.nl/koken/2007/03/12/pot-au-feu/
http://www.nrcnext.nl/koken/2007/03/13/verstand-van-vlees/
http://www.nrcnext.nl/koken/2007/03/16/uit-de-pot-en-in-het-bord/
http://cuisine.larousse.fr/recettes/detail/pot-au-feu

Fietstocht door de landerijen tussen Sassenage en Veurey .


Alleen al de kleur, prachtig toch ! Maar wat is het eigenlijk, rode paksoy of snijbiet ?.....

Betterave rouge, rode biet, mijn favoriete kleur rood.

Choux rouge, rode kool.

Blette, paksoy.

Chou romanesco, een kunstwerkje met torentjes.

Savooiekool.
alt=""id="BLOGGER_PHOTO_ID_5672713498608718642" />
Navet, raapjes, geen pot au feu zonder raapjes.

Courge muscade, pompoen. Mijn favoriete pompoen om soep en gratin van te maken.

Afgelopen weekend kwam de regen met bakken uit de lucht.
Echter bij ons in de Vallei waren geen overstromingen zoals in de Var en in Italië in de buurt van Genua.
Koud is het nog steeds niet geweest, gister zelfs nog zonder jas kunnen fietsen met de honden. Onderweg genoten van de velden met pompoenen in alle maten en soorten, kolen in vele variaties, paksoy, knolletjes, rode bieten, snijbiet, wortels en prei. Goed voor een heerlijke pot au feu, een heerlijke Franse stoofpot van rundvlees met verschillende groenten.

Kropjes sla in overvloed van Batavia tot feuille de chêne.

Een imker treft maatregelen voor de winter.

De kardoen, distel familie van de artisjok is al ingepakt om ze te beschermen tegen vorst.

Het laatste ongemaaide maisveldje wat ik zag, in dit geval waarschijnlijk bestemd als veevoer.

Noix de Grenoble, walnoot. De Isere is de streek waar de meeste walnoten vandaan komen.

De laatste frambozen !

Nog een enkele coquelicot, klaproos.

Een vergeten trosje druiven, goed voor een heel eenvoudig landwijntje. In deze streek produceren ze geen goede wijnen jammer genoeg.


Appeltjes van Oranje, nee dus het blijken kaki´s te zijn of terwijl sharon fruit familie van de mispel. Deze worden pas heel laat geoogst om vervolgens binnen verder te rijpen.

De maretak wordt ook mistletoe, mistel of vogellijm genoemd. In Nederland beschermd, hier geloof ik niet want je ziet ze veelvuldig hier.
Met Kerst zie je ze in Nederland boven de deur, traditioneel om boze geesten weg te jagen !.