zondag 29 juni 2008

The last lecture van Randy Pausch.



The last lecture vond ik een zeer interessant en indringend boek. Zo'n boek die je in 1 keer wil uitlezen. Morbide nieuwsgierigheid ? Metname de wijze levenslessen, veelal van zijn vader zijn leerzaam en zijn sterk herkenbaar voor mij. Echt een aanrader.


Column

The last lecture: carrièreles van een stervende prof
16 mei 2008, 0:00 uur | FD.nl
Door: Henk Noort
Dromen uit je jeugd vormen beste leidraad voor je carrière. Met die boodschap kluisterde een terminaal zieke, Amerikaanse hoogleraar 6 miljoen mensen aan YouTube. Henk Noort luisterde naar zijn verhaal.


Op de universiteit leer je meestal niets waar je in het dagelijkse leven echt iets mee kunt. Wellicht organiseert de Carnegie Mellon Universiteit in Pittsburgh daarom The Last Lectures waar niet kennis maar wijsheid centraal staat. De opdracht is simpel: wat wil jij je studenten meegeven voordat je doodgaat?

18 september 2007 was de beurt aan de 47-jarige Randy Pausch, hoogleraar computerwetenschappen. Na zijn toezegging bleek hij alvleesklierkanker te hebben en nog maar zes maanden te leven. Ironisch genoeg was dit dus echt zijn laatste college.

Het werd een eclatant succes. De opname van het college, bedoeld om zijn drie jonge kinderen voor de komende twintig jaar iets mee te geven, kwam op YouTube terecht en werd ruim zes miljoen keer bekeken. Ook van het bijbehorende boek, dat in 17 talen is vertaald, gingen er miljoenen over de toonbank.

Bekijk hier de lezing van Randy Pausch

Pausch’ vertelt de volgepakte collegezaal wat er van zijn kinderdromen terecht is gekomen. Hij wilde bijvoorbeeld dolgraag in de animatiestudio van Walt Disney werken. Dat bleek zelfs voor een briljant wetenschapper schier onmogelijk. Maar via allerlei omzwervingen krijgt hij het toch voor elkaar.

Niet al zijn dromen komen uit. Speler in het nationale rugbyelftal is hij nooit geworden. Maar zijn bikkelharde coach leert hem zijn critici te koesteren. Je bent pas echt betreurenswaardig als niemand je op je fouten wijst.

The Last Lecture bevat geen spectaculaire succesformules. Dat het een wereldwijde hype werd, komt ongetwijfeld ook door onze morbide nieuwsgierigheid naar mensen die het slechter getroffen hebben. Maar Pausch’ humor, zelfspot, brille en levenswijsheid inspireren des te meer.

‘My father always taught me, if there’s an elephant in the room, introduce it.’ Benoemen wat er speelt, is regel 1 van elke goede samenwerking. ‘If you feel it, hear it, smell it... say it!

‘Brick walls are there for a reason’, stelt Pausch vrolijk. De muur waar je bij het realiseren van je droom tegenaan loopt, daagt je alleen maar uit om te bewijzen dat je het echt wilt. Als dromen zich in een handomdraai lieten realiseren, was er geen lol meer aan.
Het meest inspirerend is dat hij ondanks alles in zijn medemens blijft geloven. ‘If you wait long enough, people will surprise and impress you.’ Stellen mensen je teleur? Heb vertrouwen en wacht gewoon wat langer.

De belangrijkste les van The Last Lecture is even simpel als diepgaand: de dromen uit je jeugd, die je onbevangen formuleerde, vormen de beste leidraad voor je carrière. Een beter kompas om je weg te vinden in een onmetelijke zee van mogelijkheden is er niet. Zij raken de kern van je zijn en geven je leven zin.

We zijn nu acht maanden verder. Pausch leeft nog steeds. Op zijn website kun je zijn gevecht tegen de kanker real time volgen. Met zijn optreden bij Ophra Winfrey verwierf hij wereldfaam. En zijn uitgever betaalde hem 6,7 miljoen dollar. Het is hem en zijn familie van harte gegund.

Psycholoog Henk Noort is publicist en senior researchmanager bij onderzoeksbureau Motivaction.

Archief Henk Noort

Ondanks slechte weervoorspellingen (regen en 14 gr.) was het stralend weer met zo'n 20 graden.






Zoals elke dag wandelen met de honden op het strand. Eigenlijk nooit saai, want elke keer is er wel iets bijzonders. Van stoeiende walvissen, tot aangespoelde vissen,voorbijzwemmende dolfijnen,en verdwaalde haaien, bijzondere schelpen en...... Altijd vrolijke, blije hondjes die zich lekker kunnen uitleven op het strand en die voldaan thuis komen. Genieten toch!

Mijn lieve honden genieten ook van het vele buiten zijn.




Mijn lieve Spikkel en mijn lieve stoere Heiko!