Loofbomen kleuren in de herfst prachtig van groen naar geel, bruin, rood of oranje. Waarom verkleuren bladeren? 
Bladeren vangen lichtenergie van de zon op met behulp van het groene pigment chlorofyl. Dat pigment overheerst en daarom zijn bladeren groen. Het blad gebruikt de lichtenergie om koolzuurgas en water om te zetten in energierijke koolhydraten zodat planten kunnen groeien. 
Bij dit proces van fotosynthese (fos = licht en synthesis = samenstellen) komt zuurstof vrij. Een andere functie van het blad is de verdamping van water. Daarmee is de boom verzekerd van aanvoer van water, zouten en mineralen vanuit de bodem. Essentieel, want water en voedingstoffen zijn – naast zonlicht – broodnodig voor de fotosynthese. 

GROENE ZONNEPANELEN

Met het korter worden van de dagen in de herfst loopt de opbrengst van de groene zonnepanelen van de boom, de bladeren, sterk terug. En als de temperatuur daalt, valt ook de verdamping via het blad, en dus ook het transport, op den duur weg. Bovendien kunnen bladeren van loofbomen slecht tegen vorst. Om dat voor te zijn laten loofbomen hun bladeren vallen. Maar dat gaat niet ineens. 

KURKLAAGJE

In de herfst ontstaat op de grens van bladsteel en tak een steeds dikker wordend kurklaagje. Het transport van voedingsstoffen van en naar het blad verloopt steeds moeizamer. Als dit uiteindelijk stopt en er niets meer doorheen kan, valt het blad uiteindelijk af. Maar voor het zover is zorgen loofbomen ervoor dat de meeste voedingsstoffen uit het blad terugvloeien naar de boom en worden opgeslagen, als reserve voor het volgende groeiseizoen. 

WORTEL- EN EIDOOIERKLEUREN

In die periode verkleuren de bladeren vaak prachtig. Dat komt omdat de boom de groene kleurstof uit het blad afbreekt en de onderdelen ervan opslaat in stam en wortels. En er wordt geen nieuw bladgroen meer aangemaakt. De andere pigmenten in het blad gaan domineren. Als er vooral kleurstoffen uit de groep van de carotenen (bekend van wortel en eidooier) in het blad aanwezig zijn, krijg je gele en oranje kleuren. Bij de kleurstofgroep anthocyanen overheersen de rode kleuren. Zo kan de herfst gloeien van kleur. 
Of lees op kennislink : http://www.kennislink.nl/publicaties/geel-oranje-rood
Bekijk de uitzending gemist van Vroege vogels:
Vroege vogels: Bonte kleuren in het bos.