maandag 28 september 2015

Van Gogh & Co


Afgelopen zondag de expositie Van Gogh & co in het Kröller Müller museum bezocht samen met mijn oudste dochter.
Het Kröller Müller heeft naast zijn indrukwekkende vaste collectie wereldwijd de op één na grootste collectie Van Gogh.



Van Gogh & co gaat dwars door de van Gogh collectie zoals zijn portretten, zelfportretten, landschappen, stads en dorpsgezichten en stillevens. Van Gogh heeft zich enorm laten inspireren door Gauguin, Renoir, Manet, Signac en Millet en aan de andere kant heeft Vincent later de Nederlanders Jan Toorop, Charly Toorop, Henry van de Velde en Bart van der Leck weer geïnspireerd.
Van alle genoemde kunstenaars, voorgangers, tijdgenoten en navolgers waren werken te zien naast die van van Gogh.
  
Door de bewaard gebleven brievenuitwisseling van Vincent van Gogh naar zijn broer Theo, beschrijft Vincent waar hij zich mee bezig hield ten tijde van het maken o.a. van bovenstaand zelfportret.
"Ze zeggen- dat geloof ik heel graag- dat het moeilijk is jezelf te kennen- maar het is evenmin eenvoudig jezelf te schilderen "

Fragment brief aan Theo "stuur me in godsnaam onmiddellijk die verf. Het seizoen van de bloeiende boomgaarden duurt maar zo kort en je weet dat dat motieven zijn waar iedereen vrolijk van wordt" en "met zoveel mooie dingen om me heen kan ik niet anders dan me laten gaan "

Fragment brief aan Theo: "het geheel wordt dus een symfonie in blauw en geel. Ik werk er alle ochtenden aan vanaf zonsopgang. Want bloemen verwelken snel en het is zaak het geheel in één ruk te maken". 

Het caféterras bij nacht vind ik subliem.
Prachtig zijn de kleuren geel gecombineerd met blauw, de sterrenhemel fonkelt van de sterren ! 

Details van het nachtcafé. 


Ook een favoriet van mij de bloeiende kastanjebomen. 

Detail van landschap waarvan goed te zien zijn de penseel streken geïnspireerd door het pointillisme.    

Fragment brief aan Theo: "Hier de fellere zon heb ik ontdekt dat het waar was wat Pissaro zei en wat Gauguin me trouwens schreef. De eenvoud, het kleurloze, het ernstige van de grote zon effecten".

Bekende portretten van de brievenbode, Joseph Roulin, volgens brief fragment: "een kop zoowat als die van Socrates, haast geen neus, een hoog voorhoofd, kale kruin, kleine grijze oogen, hoog gekleurde volle wangen, een grooten baard, peper en zout, groote ooren...etc."  

En La berceuse, alias Madame Roulin, de echtgenote van de brievenbode.

Brief fragment aan Theo: "ik ben bezig met een Arlésienne, waarin ik zoek naar een uitdrukking die anders is dan die Parisiennes".

Na de expositie de mooie beeldentuin bezocht.







Aldaar een ware tent met verantwoordde slow koffie en van Gogh zonnebloemen



Heerlijke en gezellig dag met fietstocht door het Nationale park de hoge Veluwe met veel bronstige, burlende, dus veel herrie makende manlijke edelherten volgens de parkwachter ?!

Momenteel zijn er de interessante documentaires van "Krabbé zoekt van Gogh":
http://tvblik.nl/krabbe-zoekt-van-gogh

zondag 13 september 2015

Ankie Manders en Karel Appel in Schiedam.





Vandaag bij een vriendin langs geweest in Schiedam tijdens de Open ateliers dagen.
De zeer hartelijke en begaafde kunstenaresse Ankie Manders maakt prachtige beelden, keramiek en schilderijen !!








Prachtige installatie met mannetje en hun roep.

Via een korte stadswandeling in het Stedelijk museum Schiedam terecht gekomen.





Stedelijk museum Schiedam



 Hoofdmoot in de tentoonstelling is een serie van honderd nooit geëxposeerde inkttekeningen van Appel, in 1987 gemaakt bij poëzie van de Franse schrijver Claude Fournet, getiteld Portret van de geverfde man.  



Laat je ogen/ Een wereld maken/ Van elk beeld.’ Deze dichtregel had het motto kunnen zijn van Karel Appel (Amsterdam, 1921 – Zürich, 2006), die na de Tweede Wereldoorlog met zijn collega’s van de Cobra-beweging de kunst een nieuw gezicht gaf.
Zijn werk was expressief en veelkleurig, alsof hij de vrijheid zelf schilderde. En hij bezong die vrijheid ook in eigen gedichten. Appel mixte beeldende kunst en literatuur. Met dichters als Hugo Claus en Bert Schierbeek maakte hij boeken waarin beeld en tekst elkaar aanvullen. In 1986 verscheen zijn eigen dichtbundel Karel Appel, De kleurige onbekende.

Het Stedelijk Museum Schiedam toont deze zomer met groot plezier Appels schilderingen en gedichten. Hoofdmoot: een serie van honderd nooit eerder geëxposeerde inkttekeningen, in 1987 gemaakt bij poëzie van de Franse schrijver en museumdirecteur Claude Fournet, getiteld Portret van de geverfde man. Fournet was verantwoordelijk voor een Appel-retrospectief in het Musée d’Art Moderne et d’Art Contemporain in Nice in 1987. Zijn temperamentvolle gedicht beschrijft kunst en vriendschap: ‘De man die geschilderd wordt is het portret van de dubbele mens/de mens met twee gezichten…’

Speciaal voor deze tentoonstelling is een filmportret gemaakt van Claude Fournet, waarin hij vertelt over zijn samenwerking met Karel Appel. De Nederlandse regisseur Karim Traïdia reisde hiervoor naar Nice, waar Fournet bij uitzondering voor de camera verscheen. Het Stedelijk Museum Schiedam exposeert bovendien een selectie uit de topstukken van Appel uit eigen collectie. En ook Karel Appel zelf komt in beeld, terwijl hij voor de camera enkele gedichten voorleest uit De kleurige onbekende.

De tentoonstelling Karel Appel. De Geverfde Man is mede mogelijk gemaakt dankzij Alain Cheurfa en Karim Traïdia.(bron Stedelijk museum Schiedam )
Verder wat schilderijen van Karel Appel zoals "De wilde jongen", 1954
Karel Appel de grote schilder en beeldhouwer die na de 2 de wereldoorlog samen met zijn collega's van de Cobra beweging de kunst een nieuw gezicht gaf. Hij verwierf wereldroem met de rauwe expressie en veelkleurige spontaniteit in zijn spetterende werk. Appel doorbrak tradities en grenzen in de kunst: alsof hij de vrijheid zelf schilderde. ( bron: Wilma Sütö)









Nog enige andere exposities met o.a. een prachtige Lucebert en Marlene Dumas.

Een verdere impressie van het museum....